Велигденскиот ролат од месо со варени јајца е сочно и украсно јадење кое брзо се подготвува и изгледа празнично на секоја трпеза. Вкусен, сочен и украсен — овој ролат е вистински хит на велигденската трпеза. Варените јајца во внатрешноста на месото симболизираат нов почеток, а целиот рецепт е брз и лесен за подготовка. Идеален е и топол и ладен, а одлично оди со сезонска салата или компири. За да ја направите ролната поцврста и полесна за ...
На Велики Четврток се одбележуваат настаните што се случиле пред да тргне Спасителот на доброволните страданија. Во овој ден си спомнуваме за: Тајната вечера и сè што се случувало тогаш: подготовката, миењето нозе на апостолите, поуката за смирението и братољубието, посочување на предавникот и излегувањето на Јуда од вечерата, востановување на Светата евхаристија, најава за Петровото одрекување, Прошталната беседа на Христа со 11 апостоли, ...
„За многу години“ – Првите три велигденски јајца во домовите на познатите Македонци „Од многу мала ја паметам оваа традиција на фарбање на првите три јајца на Велики Четврток, и додека сите спиеме мајка ми ни правеше црвено-бело-дебело поминувајќи со првото јајце на нашите лица... Сега јас го правам тоа на моите дечиња“ - напиша Ирина Камилоска и објави фотка од првите три велигденски јајца. Според традицијата, првите три велигденски јајца ...
Православните христијани утре ќе го одбележат Велики Четврток. Според народните обичаи, утрината (четврток) пред изгрејсонце домаќинките ги вапсуваат првите црвени велигденски јајца. Препорачано Се верува дека првото велигденско јајце има голема моќ и тоа треба да се чува до следниот Велигден, обично покрај икона. Црвената боја на велигденските јајца ја симболизира христовата крв, но и божјата сила и моќ. На овој голем Христијански празник ...
Велигденски десерт кој изгледа како вистинско мало гнездо е совршен додаток за празничната трпеза. Направен од крцкаво лиснато тесто, наполнето со чоколаден крем и украсено со чоколаден шлаг и мини јајца… ова слатко задоволство инстантно ќе стане хит кај вашите гости. Постапката е лесна и едноставна. Премачкајте го лиснатото тесто со чоколаден крем и одгоре поставете уште еден слој лиснато тесто. Исечете го на долги ленти и истите вртете ги и ...