-Постот е време во кое треба да практикуваме воздржание од секое зло, злото кое дејствува во нас, од сопствените страсти, гревовите кои дејствуваат во нас. Време кога треба да ја јакнеме својата самодисциплина и најважно, тоа е време благорпијатно, богоподарено во кое ние треба да се трудиме да се конектираме и општиме со Бога, нашиот спасител Господ Исус Христос, бидејќи токму тоа е и целта на нашето суштествување, соединувањето и станувањето ...

Крајно сомничав кон предлог решенијата коишто ќе ги содржи Законот за плати, Синдикатот на УПОЗ регира поради фактот дека повторно не се вклучени во подготовката на текстот. “Повторно ќе ја направат истата грешка и ќе ни го дадат веќе подготвен текст и дури тогаш ќе можеме да даваме наши предлози и забелешки наместо да не вклучат во работната група’’, изјави за „Локално“, претседателот на УПОЗ, Трпе Деаноски. Алармира дека моментално, речиси ...

Среда, ден среде недела, период среде Велигденскиот пост. Тивко во Бигорски манастир, веќе завршила Утрената. Монасите се враќаат од трпеза и секој продолжува со своите послушанија. И 100 пати да појдеш и 101 пат манастирот однадвор ти изгледа велелепно. Угоре планина со снежни врвови, удолу Радика со нејзината смарагдна боја. Во средината на тој лебдечки простор, манастирот бигорски бел. Внатре опива некој специфичен мирис што само таму го има. ...

Кој е Дејан Алексов и колку време работи како адвокат? Здраво, Академик пријатели! Јас работам како адвокат од 1.1.2017, а официјално го отворив лаптопот наредниот ден и почнав да „мислам што да работам“ 😊. Тогаш ја започнав оваа дејност почнувајќи со 0 клиенти и со продадена фендер гитара за да обезбедам некоја залиха на финансии барем во првите месеци. Десно од адвокатурата е планинскиот велосипедизам, а десно од планинскиот велосипедизам се ...

„Веќе имаме обезбедено доволно докази за наведеното и во постапка сме за докажување на наведеното пред институциите. Истото важи и за вториот човек на СВР Велес кој злоупотребувајќи ја положбата, свесно заедно со првиот преземале дејствија што не смееле и требало да знаат дека не треба да ги преземаат над СПМ. Едно е јасно, СПМ нема да му прости на никого на неправдата која му се нанесува во моментов“, вели Орце Коцевски, Претседател на Синдикат ...

фотографија – Шлакески Маринко „Бунар“ (2021) – Шлакески Маринко драмски текст (извадок) (ноќ, слабо осветлен двор на постара куќа; на крајот од дворот бунар соѕидан од камења; до бунарот со главата внатре, облечен во сиромашни алишта стои Јосиф; по подолго време се исправа) ЈОСИФ: Нема.. уште нема. Проклета суша. Ќе дојде.. кога, тогаш.. Знам дека ќе дојде. Ако е постар од куќата.., значи.. не е бадијала соѕидан! А и тие што го соѕидале, не го ...

Разговор со тимот на АРХРИД 23.03.2023 • Интервју Во неколку наврати досега ги имаме претставено АРХРИД – релaтивно нов стручен колектив кој се фокусира на архитектурата и урбанизмот на градот Охрид. Нивните начела во голема мера се поклопуваат со целите на МАРХ, што нѐ поттикна да започнеме официјална соработка. Најпрвин би сакале соодветно да ги претставиме нашите нови пријатели. Во прилог ви го пренесуваме интервју каде разговараме за ...

Добивај вести на Viber За добар квалитет во високото образование предуслов е да се воспостават цврсти релации во триаголникот: високо образование и наука - бизнис сектор – јавни институции, истакнува во денешното интервју за Фактор проф. д-р Билјана Ангелова, Проректор за финансии, инвестиции и развој на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје. Цени дека потребно е да се стимулира и поддржува создавањето на центри на извонредност и ...

Тие, талентираните, треба да имаат третман на национално богатство, затоа што токму овие надарени личности се репрезент и најголемиот амбасадор на мала држава, смета професорката Димитриевска Посебна стратегија, посебни тимови, дополнителни програми…, се она што е потребно за работа со талентирани ученици, смета Светлана Димитриевска, професорка по пијано во ДМБУЦ „Илија Николовски – Луј“. Таа веќе дваесетина години едуцира нови генерации наши ...

Сите емоции што ги штедела во име на новинарската објективност и професионалност за време на известувањата од воените полиња во Украина, новинарката Кристина Атовска ги истури во нејзиниот документарец „Приспивни сирени". Чистата и соголена емоција искрено и до срж допре и до публиката во Скопје, која имаше можност премиерно да го погледне документарниот филм на 27 февруари. Како што вели нашата хероина во разговорот што ќе го читате во ...

Проценувајќи ги ефектите од зголемувањето на минималната плата и усогласувањето на пензиите низ економската призма на македонската реалност, економистот Марјанчо Николов за Локално, посочува дека нема да има подобрување во животниот стандард на граѓаните, но ќе биде спречено неговото дополнително влошување. Според него, ќе растат и другите плати, но не заради зголемување на минималецот туку само затоа што така ќе можат да се задржат работниците ...

Нема успешна економија без извозна ориентација. Конкуренцијата е главниот двигател на отворениот пазар. Македонската економија има потенцијал, но потребна е регионална интеграција и силна државна поддршка во услови на глобална енергетска нестабилност и неизвесност. Автор: Бранко Азески, претседател на Стопанската комора на Северна Македонија Основата и суштината на бизнисот е да биде конкурентен на пазарот, да има фер услови, квалитет и да ...

ИНТЕРВЈУ ДАРКО ЛАЗАРОВ, претседател на Клуб на извозници при Стопанската комора на С.Македонија –Од пред неколку месеци сте назначен за претседател на Клубот на извозници при Стопанската комора на Р.С.Македонија. Кој е новиот концепт на Клубот на извозници и кои се активностите на кои ќе фокусира ова тело во следниот период? Лазаров: Стопанската Комора на Македонија во своите идни правци на делување го стави извозот како едно од клучните ...

„Анализата на случаите укажува на релативно нискиот капацитет на медимумите да го препознаат фемицидот, како најтешка форма на родово базирано насилство и не се препознава родовата компонента на убиствата на жените, ниту се зема предвид феноменологијата на фемицидите, особено фактот дека најголем дел од овие убиства се извршени од страна на машки партнери или роднини, во домот во кој живее жртвата.“ Една од авторките на публикацијата „Фемицидот ...

Цистичната фиброза не го спречува да се занимава со џудо: Интервју со Марио Нелоски, момчето кое секојдневно ѝ пркоси на болеста Објавена во: 20 Март, 2023 Марио Нелоски и 18-годишно момче, кое на прв поглед е како и своите врсници. Матурант е во средното училиште „Нико Нестор“ во Струга, каде посветено ги врши училишните обврски, се дружи со пријателите, а паралелно тренира џудо - спорт во кој е седукратен државен првак. Но, она по што ...

Здружението на земјоделски инженери „АГРОНОМ 1947“ е новоформирано здружение основано со цел зајакнување на соработката и координацијата меѓу земјоделските инженери во земјата. За идеите, моменталните активности и плановите за делување на Здружението, AGROTIM разговараше со претседателот Билјана Талеска. Агротим: Која беше идејата што ве мотивираше да го формирате ова Здружение? Билјана Талеска: Идејата за основање на Здружението произлезе од ...

Македонските градежни компании алармираат дека со ангажирањето на италијанскиот конзорциум „ИРД Инженеринг“ за надзор врз работата на американско-турскиот конзорциум „Бехтел и Енка“ кој ќе ги гради коридорите 8 и 10 само се продолжува досегашната пракса на истиснување на домашните субјекти. Како крајно спорен го посочуваат фактот дека и покрај тоа што имаме докажани кадри од сите фази на изградба, меѓу кои и за надзор, и тоа со бројни референци ...

Средбата на лидерите на Србија и Косово (Охрид, 18 март 2023) е регионален и европски настан од највисок ранг, на која се решава едно од најгорливите прашања во регионот и пошироко. Разговараме со Марјан Забрчанец, Национален координатор за Отворен Балкан и за регионални иницијативи, за значењето на овој настан, како и за улогата на нашата земја во овој и во поширок контекст. „Вредностите на мирот и стабилноста најдобро се осознаваат кога тие се ...

Потврден датумот за Прилеп Фолк Фест 2023. – ПРИЛЕП ФЕСТ објавува дека оваа година на 1ви јуни ќе се одржи седмото издание на фестивалот во салата на Центарот за култура “Maрко Цепенков” во Прилеп. Како минатите така и оваа година Советот на фестивалот успеа да ви претстави прекрасни македонски современи песни, испеани од најреномираните македонски и странски пејачи, а напишани од елитата на македонски автори. Фестивалската програма одложно ќе ...

Од еден од нашите најдобри манекени, до фитнес тренер со тело ремек-дело: Серџо Спасов и во Америка е атрактивен Објавена во: 16 Март, 2023 Тој беше меѓу првите фитнес тренери кои инцираа онлајн фитнес тренинг со многу програми за вежбање, режим на исхрана, совети... Покрај сериозно добро обликуваното тело, паралеално беше и манекен, кој стана заштитно лице за брендовите Армани и Пјер Карден за Македонија. И некаде помеѓу врвот на ...

Во секој модерен дом има две машини за перење. Едната е за алишта, другата е за мозокот и се вика телевизор, смета Матевска Препорака којашто доаѓа од пензионираната новинарка Убавка Матевска е гледањето на телевизија да се сведе на минимум. Таа има и свои причини за тоа. Што им препорачувате на скопјани да гледаат на телевизиските програми и зошто? – Гледањето ТВ треба да се сведе на минимум затоа што во секој модерен дом има две машини за ...

Маре Стоилова, социолог и психолог по професија и поранешен познат ТВ дописник, на граѓаните им препорачува да гледаат емисии кои ќе овозможат прифаќање на природните вистински вредности. Што им препорачувате на граѓаните да гледаат на телевизиските програми и зошто? –Граѓанинот би требало да го сврти погледот кон едноставноста на совршената природа во сите нејзини појавности. На глобално ниво постојат такви емисии кои ги пропагираат длабоко ...

Добар дел од денес успешните стартапи и компании започнале со решавање на некој недостаток во постоечките индустрии. Uber го направи ова за такси превозот, Airbnb со изнајмувањето станови, а македонскиот стартап Howitzer, кој во декември, 2022-ра го прогласивме за .мк стартап на месецот по нивната инвестиција од 500.000 US, ќе се обиде да надмине проблем кој агенциите го имаат со outreach на друштвените мрежи. Стартапот стана препознатлив со ...

Зад договорот за Коридорите 8 и 10 д стои меѓународен конзорциум, со искуство во реализација на вакви проекти, донесен е Закон за неговата реализација, што е усвоен во Собранието на РСМ, повеќе институции беа вклучени во преговорите и тоа носи само по себе одговорност. Доколку има некакво сомнение од кој било, за тоа постојат надлежни органи и таму треба да се водат постапките. Веќе и беше објавено во јавноста дека Антикорупциска комисија отвора ...

Амбасадор на македонската кујна во Чешка е Ангел од Горно Лисиче, готвач со тапија, чиј животен пат го одвел во Чешка, не поради кујната туку од љубов. А судбината дотолку се погрижила за него што љубовта на Ангел била ќерка на газди на кафеана и слаткарница. За среќа на сите, така среде Острава никнала македонско-чешката гурманска оаза. 2013 година за Ангел Стојановски била многу брановита. Добил понуда за работа во Санкт Петербург, Русија, но ...

Вратите на професионалната кариера ѝ се отворија на млада возраст, зад себе има неколку титули од интернационални избори за убавина, појавувања во филм, успеси на балетска сцена, водителка е на популарен естраден телевизиски проект. Деветнаесетгодишната Ева Јовановска цврсто гази на скалилата на успехот и ги има сите „карти“ во раце за нејзината мултиталентираност да биде препознаена и надвор од границите на Македонија. Активна си во повеќе ...

Не може под велот на подмадување на ракометната репрезентација да се задоволуваме со поразите, сметна Ристо Магдинчев, поранешен селектор на македонската женска репрезентација. Во интервју за „Скопско Ехо“ тој одговара на прашањата за состојбите околу нашата најдобра машка селекција, како и на тоа што треба да се прави во иднина… После неодамнешниот настап и пораз против Португалија, но и неуспешниот настап на СП, што Ви се чини, во каква ...

„Нова класика“ е името на концертот на Софиската филхармонија и Националниот филхармониски хор што вечерва во салата на Филхармонијата на Република Северна Македонија во Скопје ќе се одржи под диригенство на министерот за култура Најден Тодоров. Генералниот директор на БТА Кирил Валчев и дописничката на БТА од Скопје Маринела Величкова го пречекаа маестро Најден Тодоров пред концертот во прес-клубот на БТА во главниот град на Северна Македонија, ...

Со Татјана Чакулев, еко-активист, зборуваме околу загадувањето на Скопје и можностите тоа да се намали… Скопје, и повеќе други градови, пред извесно време повторно беа во врвот според загаденоста на воздухот и во светски рамки. Дали тоа ве изненади? – Не е изненадување, со оглед дека во меѓувреме не се преземни соодветни мерки за намалување на загадувањето, особено во зимскиот период. Начинот на греење е еден од главните фактори за високото ...

Овој текст е дел од иницијативата “.mk стартап на месецот” нa IT.mk и Startup Macedonia во кој ја раскажуваме приказната на одбран .мк стартап кој е на пат кон успехот. .мк стартап на месецот [февруари, 2023]: Native Teams е глобална FinTech платформа за плаќања и регулирање на статус на вработување, поддржана од виртуелен паричник и дебитна картичка која помага при работата на секој фриленсер, вработен на далечина или компанија. Native Teams ...

Скопје

5ᴼ/5ᴼ
0.51
75%
1006

Белград

13ᴼ/8ᴼ
4.12
50%
999

Софија

7ᴼ/4ᴼ
2.06
64%
1008

Сараево

10ᴼ/10ᴼ
3.69
59%
1004

Љубљана

5ᴼ/3ᴼ
3.6
91%
1000

Атина

16ᴼ/10ᴼ
0.45
68%
1008

Тирана

8ᴼ/8ᴼ
2.06
71%
1007

Подгорица

14ᴼ/14ᴼ
5.14
63%
1005

61.9307

57.4363

70.2274

38.2067

41.7905

62.6908

8.36289

0.74322

0.44012

0.52782

3.01186

0.69749

Злато

61727 $/kg

Сребро

728 $/kg

Платина

30830 $/kg

Паладиум

45362 $/kg

Иридиум

189710 $/kg

Родиум

265905 $/kg

Рутениум

23325 $/kg

Олово

442 $/kg

Алуминиум

458 $/kg

Бакар

1860 $/kg

Никел

4787 $/kg

Калај

4617 $/kg

Цинк

595 $/kg

Кобалт

6894 $/kg