Меѓу храната што експертите препорачуваат да се јаде секој ден за здравјето на мозокот се лиснат зелен зеленчук, јајца, боровинки, ореви и лосос. Мозокот е контролниот центар на вашето тело, одговорен за движењето, мислите, емоциите, дишењето и многу повеќе. Бидејќи мозокот има толку голема задача, потребно е да му се обезбеди многу гориво и хранливи материи за да може правилно да функционира и да остане здрав. Храната што ја јадеме игра ...
Мозокот е контролниот центар на нашето тело, одговорен за сè, од движење и мисли до емоции и дишење. Затоа е клучно да му се обезбеди доволно гориво и хранливи материи за правилно функционирање и одржување на здравјето.Храната што ја јадеме игра клучна улога во структурата и здравјето на мозокот, а храната богата со витамини, минерали, антиоксиданси и омега-3 масни киселини може да ја подобри меморијата, когнитивната функција и општото ...
Мозокот е контролниот центар на нашето тело, одговорен за сè, од движење и мисли до емоции и дишење. Затоа е клучно да му се обезбеди доволно гориво и хранливи материи за правилно функционирање и одржување на здравјето. Храната што ја јадеме игра клучна улога во структурата и здравјето на мозокот, а храната богата со витамини, минерали, антиоксиданси и омега-3 масни киселини може да ја подобри меморијата, когнитивната функција и општото ...
Иако некои намирници како морков, тиквица или спанаќ може без проблем да се јадат сирови, особено во смутија, постојат бројни други кои задолжително треба да се термички обработат пред консумација. Причината не е само вкусот, туку и можните штетни последици за здравјето, кои може да варираат од лесни стомачни тегоби до сериозни труења. Според нутриционистите и експертите за јавно здравје, суровиот компир содржи скроб кој е тешко сварлив, што ...
Кога станува збор за одржување на младешка, мазна и цврста кожа, два протеина се клучни: колагенот и еластинот. Тие работат заедно за да ја одржат кожата полна, еластична и мазна. Додека колагенот обезбедува структура, еластинот ѝ овозможува да се опорави по истегнувањето. Меѓутоа, како што старееме, а особено во триесеттите и четириесеттите години, телото природно го намалува производството на двата протеина, што доведува до потенка кожа, фини ...
Меѓу храната што експертите препорачуваат да се јаде секој ден за здравјето на мозокот се лиснат зелен зеленчук, јајца, боровинки, ореви и лосос. Мозокот е контролниот центар на вашето тело, одговорен за движење, мисла, емоции, дишење и друго. Бидејќи мозокот има толку голема задача, важно е да му обезбедиме многу гориво и хранливи материи за правилно функционирање и одржување на здравјето. Храната што ја јадеме игра огромна улога во структурата ...