Преработеното месо е насекаде денес - од брзи појадоци до доцни ноќни закуски - и често привлекува со своите силни вкусови и лесна подготовка. Токму поради оваа погодност, на многумина им е тешко да му одолеат, иако може да крие сериозни здравствени ризици. Сепак, диететичарката Катерина Гервасио предупредува дека многу такви меса се богати со масти, можат да стимулираат воспаление во телото, па дури и се поврзани со зголемен ризик од рак. Иако ...

Преработеното месо е насекаде денес – од брзи појадоци до доцни ноќни закуски – и често привлекува со силни вкусови и едноставна подготовка. Токму поради оваа практичност, на многу луѓе им е тешко да му одолеат, иако може да крие сериозни здравствени ризици. Но, диететичарката Кетрин Гервасио предупредува дека многу такви меса имаат висока содржина на масти, можат да стимулираат воспаление во телото, па дури и се поврзани со зголемен ризик од ...

ПРЕРАБОТЕНОТО месо е насекаде денес – од брзи појадоци до доцни ноќни закуски – и често привлекува со силни вкусови и едноставна подготовка. Токму поради оваа практичност, на многу луѓе им е тешко да му одолеат, иако може да крие сериозни здравствени ризици. Но, диететичарката Кетрин Гервасио предупредува дека многу такви меса имаат висока содржина на масти, можат да стимулираат воспаление во телото, па дури и се поврзани со зголемен ризик од ...