Во една неодамнешна студија приложена во “High Energy Astrophysical Phenomena”, тим од истражувачи од Јапонија дискутирале околу стратегиите за набљудување и можностите да ги предвидат предзнаците на експлозија од Локален Тип 2 и Галактички супернови (SNe). Оваа студија има потенцијал да ни помогне подобро да разбереме како и кога супернови би можеле да се случат некаде во универзумот. Но колку навистина е значајно да се откријат супернови пред ...

Деновиве во медиумите се рашири веста за кометата C/2022 E3 (ZTF), која ја посетила внатрешноста на Сончевиот систем уште во периодот кога неандерталците оделе по Земјата. Веднаш се појавија слики на кои нашите далечни предци се насликани пред пештерите, како со поглед ја следат кометата на темното небо. Дали ова навистина се случило (и зошто најверојатно не)? Орбита на кометата Во пероидот од јули 2021 година до денес, пријавени се 5143 мерења ...

Една од најновите снимки на роверот Curiosity на Марс открива прилично интригантен облик во карпите: нешто што изгледа како совршено издлабена влезна врата сместена во пејсажот на Марс. Обоена слика од карпестата формација во форма на влезна врата. (NASA/JPL-Caltech/MSSS/NeV-T) Всушност овој влез толку уверливо отсликува врата што предизвикува морници и нé доведува во искушение да поверуваме дека тој води до мала скривница за Марсовци, или пак ...

Црвено џуџе оддалечена само 105 светлосни години би можело да биде домаќин на барем еден населив свет. Во блиска орбита околу студената, затемнета ѕвезда, научниците пронајдоа и потврдија две карпести егзопланети – едната на удобно растојание од ѕвездата, познато како населлива зона. Ќе треба да се направат дополнителни набљудувања за дополнително да се утврди нејзината природа, но откритието е возбудливо, што сугерира дека можеби има уште такви ...

Црвено џуџе оддалечена само 105 светлосни години би можело да биде домаќин на барем еден населив свет. Во блиска орбита околу студената, затемнета ѕвезда, научниците пронајдоа и потврдија две карпести егзопланети – едната на удобно растојание од ѕвездата, познато како населлива зона. Ќе треба да се направат дополнителни набљудувања за дополнително да се утврди нејзината природа, но откритието е возбудливо, што сугерира дека можеби има уште такви ...

Новите калкулации околу интеракцијата на материјата и светлината во атмосферата на Сонцето го менуваат, или подобро кажано, го ажурираат нашето знаење за пропорциите на елементите во хемискиот состав на Сонцето. Поспецифично, новите резултати се однесуваат на изобилството на досега познатите хемиски елементи во составот на Сонцето. Научниците со ова истражување откриле дека Сонцето содржи повеќе кислород, силицијум и неон отколку што се мислеше ...

Тридимензионалните модели на астрономските тела знаат да бидат пресложени. Големината на овие модели може да се движи од црни дупки па до целиот Универзумот и сè помеѓу нив. Не секој објект го добива потребното внимание за да се развие комплетен модел за него, но можеме официјално да додадеме уште еден многу сложен модел на нашите списоци. Артистичка претстава на VY Canis Majoris Астрономите од Универзитетот во Аризона развија модел на VY Canis ...

За прв пат во човечката историја, NASA и Кина планираат да испратат астронаути на Марс следната декада или поточно во 2025 год. Тоа значи и многу предизвици, почнувајќи од технолошки и проблеми со логистиката, осигурување дека астронаутите можат да се справат со отпадоците и дека би имале доволно храна и вода за транзитот што би траел со месеци до и од Марс. Но, секако, во прашање се и здравјето и сигурноста на астронаутите кои би патувале со ...

Единствениот примерок од услови за живот кај егзопланетите кој го имаме е планетата Земја. Нашиот дом е единствената планета за која знаеме со сигурност дека има живот. Но тоа не значи дека условите за живот можат да бидат исполнети само кај планетите слични на Земјата. Научниците открија еден вид на егзопланети кој може билиони години да подржува услови за живот. Уметнички приказ на планетата K2-18b, нејзината ѕвезда-домаќин и уште една планета ...

Сонот на многу љубители на вселенските патувања, да се вратиме назад на човечки летови до Месечината, па и подалеку во Сончевиот систем конечно станува реалност. На 16 ноември, после повеќегодишни подготовки конечно го видовме полетувањето, на сега најмоќната ракета лансирана од човештвото, СЛС – Space Launch System или со името Артемис / Артемида 1. Капсулата Орион, која на идните мисии ќе го носи човечкиот екипаж околу и на Месечината, веќе е ...

Сите сме слушнале за ѕвезди, комети, планети, астероиди и џуџести планети. Но, дали ја знаете приказна за едно небесно тело што било и ѕвезда и комета, потоа стекнало слава како планета и прв астероид за денес да биде џуџе планета? Откривањето на оваа ѕвезда ни кажува како знаењето постојано еволуира и еднаш утврдените заклучоци се менуваат со новостекнатите податоци. Ни кажува дека еден научник може сам да ги допре ѕвездите, но ни треба цела ...

Сите сме слушнале за ѕвезди, комети, планети, астероиди и џуџести планети. Но, дали ја знаете приказна за едно небесно тело што било и ѕвезда и комета, потоа стекнало слава како планета и прв астероид за денес да биде џуџе планета? Откривањето на оваа ѕвезда ни кажува како знаењето постојано еволуира и еднаш утврдените заклучоци се менуваат со новостекнатите податоци. Ни кажува дека еден научник може сам да ги допре ѕвездите, но ни треба цела ...

Според Ајштановата општа теорија за релативност гравитацијата патува со брзина на светлината. Докажувањето за ова тврдење е многу комплицирано пред сè бидејќи не можеме да ја вклучиме и исклучиме гравитацијата како што можеме да го вклучиме и исклучиме светлото. Со опсервациите направени на гравитациските бранови во 2017 година научниците покажале дека Ајштан бил во право и за ова тврдење. Низ текот на научната историја познати се два ...

Црните дупки се најекстремните објекти во универзумот. Супермасивните верзии на истите се незамисливо густи објекти, кои пак се наоѓаат во центрите на галаксиите. Црните дупки пак, кои спаѓаат во категоријата црни дупки близу сончева маса, односно оние кои тежат 5 до 100 пати повеќе од сончевата маса, се далеку почести и нивната бројка очекуваме да изнесува околу 100 милиони и тоа само во нашиот Млечен Пат. Заслуги: International Gemini ...

Чудните двојни гребени на површината на Јупитеровата ледена месечина-Европа, би можеле да бидат знаци за плитки резервоари со вода. Анализата на слични карактеристики на ледената покривка на Гренланд покажува дека, овде на Земјата, овие гребени можат да се создадат од џебови со течна вода присутна во самиот мраз. Ова откритие нуди нов увид во геофизичките процеси кои го обликуваат замрзнатиот свет. Исто така, сугерира дека вонземскиот живот, ...

Стефановиот Квинтет е визуелно групирање на галаксии. Особено е познато ова групирање поради филмот „It’s a Wonderful Life.“ Но сега, Вселенскиот Телескоп Џејмс Веб на НАСА повторно го стави фокусот на Стефановиот Квинтет. Се работи за најголемата слика на Џејмс Веб до сега која опфаќа околу една петина од дијаметарот на Месечината. Сликата има над 150 милиони пиксели и составена е од 1 000 посебни слики. Од оваа слика можеме да дознаеме како ...

Неодамнешен модел за формирање на ѕвездите укажува на хипотезата дека повеќето, а можеби и сите ѕвезди се родиле заедно со најмалку уште една ѕвезда. Најверојатно дури и нашата ѕвезда во средината на Сончевиот Систем не е исклучок од оваа хипотеза. Некои од астрономите претпоставуваат дека ѕвездата-близнак на Сонцето можеби имала удел во смртта на диносаурусите. Заслуги: NASA/JPL-Caltech/UCLA При детална анализа на податоците од радиобрановиот ...

Скопско астрономско друштво повторно ве кани на предавањe во Планетариумот во Скопје кое ќе се одржи на 26ти септември во 19ч. На предавањата ќе можете да видите симулација на ноќното небото ослободено од облаци и светлосно загадување. Нашиот член и предавач Радан Митровиќ ќе ве запознае со најинтересните и најважните соѕвездија и објекти, како и со календарите и нивната поврзаност со ноќното небо. Централна улога има Планетариумот и неговата ...

Првиот контакт со вонземјански интелигентен свет (ETI), не само што е многу честа тема во научно фантастичните филмови, туку денеска е и тема на истражувања и дискусии меѓу научниците и академците. Оваа тематика е многу голема, опфаќа експертиза од најразлични научни дисциплини и може да се случи предвидувањата од различни студии да бидат контрадикторни. Таков пример е студијата што се фокусира на влијанието на целокупното човештво од ...

Првиот контакт со вонземјански интелигентен свет (ETI), не само што е многу честа тема во научно фантастичните филмови, туку денеска е и тема на истражувања и дискусии меѓу научниците и академците. Оваа тематика е многу голема, опфаќа експертиза од најразлични научни дисциплини и може да се случи предвидувањата од различни студии да бидат контрадикторни. Таков пример е студијата што се фокусира на влијанието на целокупното човештво од ...

Мисијата на НАСА, наречена DART (Double Asteroid Redirection Test), при којашто вселенското летало намерно беше судрено со астероидот Диморфос, успешно ја промени орбитата на овој астероид. Ова е првпат во историјата на човештвото со испланиран судир да се промени движењето на некој вселенски објект. Заслуги: NASA/ESA/STScI/Hubble Пред ударот, на астероидот му биле потребни 11 часа и 53 минути да орбитира околу својот “родител” астероид. По ...

Следниот пат кога ќе земете чаша „свежа“ вода сетете се дека некои од молекулите во таа вода се стари милијарди години – многу повеќе од самиот Сончев систем. Иако навидум невозможно, еден нов труд објавен во Science го потврдува токму ова. Астрономите дојдоа до заклучокот со тоа што докажаа дека водата во нашиот Сончев Систем би морало да била создадена во густиот облак на гас и прав од кој се формирало Сонцето. Ова значи дека водата која ...

Станува збор за дискутабилен систем кој содржи поголем број ѕвезди и е алка која недостасува во ѕвездената еволуција. Ѕвездениот систем ХР 6819 (илустрација) воопшто не содржи црна дупка, како што беше претходно објавено, туку две сини ѕвезди од кои што едната неодамна извлекувала гас од другата. L. CALÇADA/ESO Најблиската црна дупка до Земјата – воопшто не е црна дупка. Наместо тоа, она што научниците претпоставуваа дека е ѕвездено трио кое го ...

Процесот на формирање на ѕвезди сè уште не е целосно јасен за астрономите, а најголемата причина за тоа се густите облаци во родилиштата на ѕвезди, кои пречат во создавањето на јасни телескопски слики. Вселенскиот телескоп Џејмс Веб е многу понапреден од неговите претходници и штотуку ѕирна низ еден регион на такви густи облаци во маглината Тарантула. NIRCam на Џејмс Веб вселенскиот телескоп го прикажува регионот каде што се одвива раѓање на ...

Во 1959 година за прв пат ја видовме далечната страна на Месечината. Сѐ до тогаш, поради плимината зависност од Земјата, луѓето единствено ја имаа видено блиската страна на Месечината. Кога вселенското летало Луна 3 и последователните вселенски летала ги испратија првите слики од далечната страна на Месечината, можеше јасно да се забележи дека оваа хемисфера има значително повеќе кратери и е послична со Меркур и со природниот сателит Калисто на ...

Во 1959 година за прв пат ја видовме далечната страна на Месечината. Сѐ до тогаш, поради плимината зависност од Земјата, луѓето единствено ја имаа видено блиската страна на Месечината. Кога вселенското летало Луна 3 и последователните вселенски летала ги испратија првите слики од далечната страна на Месечината, можеше јасно да се забележи дека оваа хемисфера има значително повеќе кратери и е послична со Меркур и со природниот сателит Калисто на ...

Потрагата по ѕвездена паралакса започнува уште во античка Грција пред новата ера и трае многу долго. Ѕвездената паралакса е значајна како еден од доказите дека Земјата се движи. Со нејзиното мерење се одредува растојанието од Сонцето до ѕвездите, а со одредување на растојанието се отвараат врати за многу други откритија за ѕвездите. Во потрагата по паралакса значаен придонес дале многу научници, математичари, астрономи и инженери од различни ...

Живееме во богато и добро организирано општество, во време во кое секое научно откритие може да биде предмет на преиспитувања и повторни истражувања. Но, понекогаш се случува тоа да се заборави и затоа дозволете за момент да се вратиме во 1054-та година во Европа. Тоа била година на голем раскол и година на суперновата SN1054, т.н. време на мрачна доба. Работодавец веројатно тогаш би ни бил самиот цар на Византија, Константин IX Мономах (владеел ...

Планетите Уран и Нептун се најсличните планети помеѓу себе во Сончевиот Систем. Како да се планети-близначки. Тие имаат слична маса и големина. Уште повеќе, имаат сличен состав и слична структура, па дури имаат и слична брзина на ротација. Сето ова прави да се истакне една многу зачудувачка разлика помеѓу нив. По боја, Нептун има некоја нијанса на сина боја и на планетата јасно можат да се забележат силни бури во вид на вртлог. Од друга страна, ...

Шансите некој да биде убиен од пад на вселенско ѓубре изгледаат смешно мали. Никој до сега нема загинато од такво нешто и покрај случаите на повреда и штета на имот. Но, со зголемениот број на сателити кои се лансираат, ракети и сонди во вселената, дали треба да го сфатиме ризикот посериозно? Заслуги: Mark Farías/Unsplash Нова студија објавена во Nature Astronomy, ја пресметува можноста да некој загине од пад на вселенско ѓубре во наредниве ...

Скопје

2ᴼ/2ᴼ
2.57
65%
1018

Белград

1ᴼ/0ᴼ
7.2
66%
1023

Софија

1ᴼ/0ᴼ
7.2
71%
1016

Сараево

3ᴼ/3ᴼ
7.63
75%
1014

Љубљана

4ᴼ/0ᴼ
4.12
60%
1029

Атина

11ᴼ/7ᴼ
1.34
70%
1010

Тирана

5ᴼ/5ᴼ
6.69
65%
1015

Подгорица

6ᴼ/4ᴼ
11.83
36%
1019

61.5865

56.9008

68.591

39.3924

42.4269

61.445

8.39827

0.80543

0.43374

0.52502

3.02284

0.69194

Злато

58267 $/kg

Сребро

701 $/kg

Платина

30820 $/kg

Паладиум

52017 $/kg

Иридиум

189710 $/kg

Родиум

377865 $/kg

Рутениум

23325 $/kg

Олово

436 $/kg

Алуминиум

530 $/kg

Бакар

1838 $/kg

Никел

6092 $/kg

Калај

6019 $/kg

Цинк

663 $/kg

Кобалт

8436 $/kg