Европската унија во текот на изминатата година оствари вкупно 62,2 милиони тони свеж зеленчук, што претставува пораст од шест проценти во споредба со претходната година. Според податоците објавени од Евростат, најголеми продуценти на зеленчук биле Шпанија со 14,8 милиони тони, Италија со 13,9 милиони тони и Франција со 5,8 милиони тони. Овие три земји заедно сочинуваат 55 отсто од вкупното производство. Во однос на специфичните култури, ...

Економија Италија, Шпанија и Франција се европски лидери во производство на зеленчук 25.08.2025 Европската Унија минатата година произведе вкупно 62,2 милиони тони свеж зеленчук, што е за шест отсто повеќе од претходната година. Најголеми производители беа Шпанија со 14,8 милиони тони, Италија со 13,9 милиони тони и Франција со 5,8 милиони тони, кои заедно сочинуваат 55 отсто од вкупното производство, објави денеска Евростат. Производството на ...

Европската унија минатата година произведе вкупно 62,2 милиони тони свеж зеленчук, што е за шест отсто повеќе од претходната година. Најголеми производители беа Шпанија со 14,8 милиони тони, Италија со 13,9 милиони тони и Франција со 5,8 милиони тони, кои заедно сочинуваат 55 отсто од вкупното производство, објави денеска Евростат. Производството на домати во ЕУ порасна за пет отсто на годишно ниво, на 16,8 милиони тони, на моркови за шест ...

Добивај вести на Viber Според Евростат, Италија, Шпанија и Франција се први во производството на зеленчук во Европа. Шпанија има производство од 14,8 милиони тони, Италија од 13,9 милиони тони и Франција од 5,8 милиони тони. Овие три држави заедно сочинуваат 55 отсто од вкупното производство. Производството на домати во ЕУ се зголеми за пет отсто на годишно ниво, на 16,8 милиони тони, на моркови за шест отсто, на 4,7 милиони тони, а на кромид ...