Оваа скапоценост ни е во глинени садови, зашто неизмерната сила е Божја, а не наша (2 Коринќаните 4:7). Човештвото е комплексен феномен. Не само во генеричка смисла на општествени битија со комплексни социјални структури, туку и во индивидуална смисла на композитниот поединец со субјективна перцепција. Така, секој човек е социјално суштество и истовремено свет за себе. Во рамките на ова парадоксално генеричко/индивидуално и ...

Над сто активистки, политичарки, истражувачки, уметници, работнички од Босна и Херцеговина, Црна Гора, Хрватска, Северна Македонија, Словенија и Србија на 6 декември, ја основаа Феминистичката антифашистичка мрежа (ФАМа) во Белград, со видеовклучување на учеснички од сите земји на некогашната заедничка држава. На настанот беше претставен Феминистичкиот манифест на антифашистките за 21. век, за кој подетално зборуваше Адела Јушиќ (БиХ). ...

Пластичниот отпад се натрупува во африканските земји побрзо од која било област во светот, покажа новиот извештај на британската орагнизација Tearfund. Ако натрупувањето продолжи со ист интензитет, се предвидува дека субсахарска Африка ќе произведува 116 милиони тони пластичен отпад годишно го 2060 година, што е шестпати повеќе од 18-те милиони тони отпад произведен во 2019 година. Главен двигател за порастот на потрошувачката на пластика во ...

Дошол еднаш некој непријателски шаман по име Гутлих како дух од реката Кускоквим и сакал да го усмрти шаманот Ареја. Влегол во машката куќа, поминал право низ градите на Ареја и овој добил туберкулоза. Потоа неговиот дух се претворил во куче и излегол од машката куќа. Тогаш Ареја одлучил да го убие кучешкиот човек. На помош го земал шаманот Ицакзухајули; влегле во машката куќа и пет луѓе од јужната страна на островот им пееле. На тоа патување на ...

Отворањето на самостојната изложба на уметникот Иван Аџиевским насловена „Форми на системот” е на 9 декември – Светскиот ден за борба против корупцијата, во 19 часот, во КСП Центар-Јадро. „Форми на системот” е мултимедијална концептуална изложба во која преку ликовната уметност, инсталациите, скулптурата, како и видеопроекција се прави обид на пошироката јавност да ѝ се покаже критицизам на реалната состојба на коруптивниот неправичен систем со ...

Малите, сакани биолуминисцентни инсекти се во неволја. Нивната популација се намалува низ целиот свет, бидејќи се зголемува бројот на работите што им се закануваат. National Geographic пишува дека во САД дури 18 видови се соочуваат со исчезнување, а експертите велат дека и глобалните видови се загрозени. „Дали сакате да живеете во свет во кој тоа искуство ќе биде изгубено за идните генерации?” - прашува Сара Луис, претседателка на групата ...

Заклетвата на Хоратиевциете Успехот на Белисар бил резултат на рационализираниот третман на еден наративен мотив и на монументалниот ефект предизвикан од отсуството на непотребни фигури и декоративни елементи, а засилен со едноставни елоквентни гестови. Тоа е претстава што ја истакнува доблеста и ја спротивставува на неправдата и изобилието. Во поглед на кариерата на сликарот, платното ќе му ги отвори вратите за низа државни порачки во голем ...

Врз нашата почва се насели Хаосот - таа разнебитена дисхармонична музика, предзнак на секое разорно уништување. И веднаш потем би родена тивката тага, чија смртоносност нѐ извлече од домовите, вовлекувајќи нѐ во битката меѓу боговите. По овој почетен, безуспешен Рагнарок, од утерусот на древната планета истапи заедничката свест на една војска инсекти, кои горделиво жонглираа со нашите глави. Сепак, изгребаните шепи на песот Антистен дрско и ...

1 ден - Окно

Во 1947 година авторите на студијата Авторитарна личност (предводени од Адорно) се обиделе да „осмислат инструмент со кој ќе го измерат нивото на склоност кон фашизам кај одредена личност“. Интерактивната Ф скала претставува конечна верзија на тој инструмент во форма на 30 прашања, и служи за пресметка на вашиот конечен „Ф резултат“, како и за подрезултатот кој укажува на еден од деветте различни типови личност. Дополнителните информации, како ...

Ново издадената книга насловена „Жени пионерки на графичкиот дизајн” (Trailblazing Women Printmakers), на авторката Елена М. Сарни ја слави креативната група од Масачусетс, која изработувала графики од четириесетитте до седумдесетите години. Овие жени дизајнерки користеле шаблонски дизајн преку кој успевале да го изразат својот автентичен стил. На прв поглед, делата на ткаенините изработени со блок печатење, на колективот Folly Cove, може да ве ...

Носител на проектот со работен наслов „Детска книжевна продукција” е Ана Јовковска (научен истражувач, докторанд на културолошки студии на Институтот за македонска литература при УКИМ, магистер по културолошки студии, дипломирана новинарка, колумнистка, писателка, ТВ-уредничка и специјалист за односи со јавност). Говорници на трибината ќе бидат: - проф. д-р Весна Мојсова-Чепишевска - Ника Гавровска, авторка и уредничка во издавачка куќа „Гаврош“ ...

Денес (6 декември), со почеток во 12 часот во Салон Империјал 1, во Културно информативниот центар – Скопје, ќе се одржи Трибина: „Книжевната сцена во современиот културен контекст” Модераторка на настанот е: - Ана Јовковска, авторка, новинарка и културна истражувачка Говорници на трибината ќе бидат: - Петар Андоновски, автор Живко Грозданоски, автор и книжевен преведувач - Јулијана Величковска, авторка, уредничка во „ПНВ Публикации“, директорка ...

Во четврток, 7 декемри 2023 во 20 часот, во Културно Информативниот Центар во Скопје, ќе биде отворена изложбата „Мајкинство” на уметничка група МОМИ. „Teмата на која заеднички работевме изминатата година е темата „Мајкинство”, тема која е едноставна, но многу длабока. Сигурно ќе се запрашате зошто „мајкинство“ наместо „мајчинство“. Затоа што „Мајкинство“ како наслов подобро го рефлектира значењето на она што сакаме да го прикажеме. Иако како ...

Резултатите од неодамнешните избори во Аргентина и Холандија и трендовите на популарноста на политичките партии во анкетните истражувања во релевантен број други, особено европски држави, активираа нова рунда медиумско-аналитички апокалиптични сценарија според кои ни се заканува мрачна доба на превласт на екстремно десните опции на континентот и пошироко. Релативната победа на Герт Вилдерс во Холандија беше неочекувана и нема сомнеж дека слични ...

Светскиот ден на почвата се одбележува секоја година на 5-ти декември како средство за насочување на вниманието на важноста на здравата земја и застапување за одржливо управување со земјишните ресурси. Генералното собрание на ОН го одреди овој датум во 2014 година како прв официјален Светски ден на почвата. Единствената глобална платформа не само што ја слави важноста на почвата, туку и ги овластува и ангажира граѓаните ширум светот да го ...

Дали децата би погледнале во мобилен телефон кога пред нив би имало игралиште со брановидна органска форма, инспирирано од планините? Градинката „Далежије”, голем едукативен проект потпишан од Центарот за архитектонски дизајн ДИКА, изнурнува од урбаниот пејзаж на кинескиот град Лешан, редефинирајќи го конвенционалниот дизајн на јавните институции за најмладите. Црпејќи инспирација од природни органски форми во овој град - земјата и сливовите на ...

На 6-ти декември, во Музеј на град Скопје, од 18:30 часот, ќе се одржи промоција на анимиран филм „Лисичката плетачка” и воедно промоција на двете дела на авторката Ана Голејшка Џикова и илустраторката Иванка НиБа, „Лисичката плетачка” и „Лепчето што расте”. На 6-ти декември (среда), во Музеј на град Скопје со почеток од 18:30 часот, ќе се одржи промоција на краток анимиран филм „Лисичката плетачка” и воедно промоција на двете дела на авторката ...

На 7 декември (четврток), во 19:30 часот, во Навионалната галерија на Македонија, објект Мала Станица, ќе биде отворена изложбата со наслов „Од поинаков дискурс” - Фауната од колекцијата на Националната галерија. Дискусиите и дебатирањето за или против менување на методите и експериментирање со нови пристапи на истражување и презентирање на ликовната уметност, осовременување на истите, излегување од сигурната институционална зона со нови, ...

Последниот месец од 2023 КСП Центар-Јадро го завршува со бројни настани, во духот на интердисциплинарната програма на овој културно-социјален центар. Декември во КСП Центар-Јадро започнува со премиерна изведба на театрскиот перформанс „Лилит“ која ќе се одигра денес (4 декември) (вторник) во 20.00 часот. На 6 декември (среда), во 20.00 часот, најавен е онлајн настанот „Македонски визуелни уметници“ – разговор со Кристина Пулејкова. Разговорот ќе ...

За егзистенцијалните стравови на Израелците Зарем Израел не војува за сопствен опстанок? Не, не војува за тоа. Израел е нуклеарна сила со една од технолошки најнапредните армии во светот. Покрај тоа, ја ужива целосната поддршка на американската воена машинерија (вклучувајќи спремни носачи на авиони). Не може да стане збор за симетрија со Хамас или Исламски џихад, групи кои можат да им се закануваат на израелските жители, но не можат да ја ...

Државната комисија за спречување на корупција во овој состав беше еден од ужасно ретките примери на професионализам, интегритет и доследност. Здружениот напор на политичките партии да уништат сѐ што вреди, а притоа беспоговорно да се согласат за сѐ што го подрива системот ви го покажува нивниот однос кон вас. Заедно се за да донесат скандалозни измени на КЗ, за да си покачат плати, за да поткупат медиуми, за да напаѓаат луѓе и организации со ...

Оваа година на конкурсот за најдобар дебитантски прозен ракопис „Новите!” распишан од издавачката куќа „Темплум” пристигнаа 15 прозни ракописи. Во продолжение го објавуваме списокот на сите пристигнати ракописи. 1. Андон Карлос Поп Чотров - Македонски снајперист 2. Богомолка 666 - Тесно 3. Валентина Петровска - Второто доаѓање на Џ. 4. Димитар Арнаудов - Варијации на просторно временската закривеност 5. Димитра Десановска - Сенка 6. Даница ...

Фестивалот беше отворен со сатанска химна, во која мешаниот хор му се заблогадри на Луцифер за сето зло што го испратил на Земјата. Анорексична девојка одеднаш голтна екстази, LSD и метамфетамин, си вбризга херони во градата, вовлече неколку линии кокаин и пушеше топ канабис индика. Дебел брачен пар се вртеше околу себе додека не им се слоши, правејќи две кружници од повраќаница кои се спојуваат во две точки. Едната точка се наоѓаше на сцената. ...

Изложбата насловена „Музеј на детството”, на ликовниот уметник и професор Ешреф Ќахили од Приштина (Косово), ќе биде отворена утре, на 5-ти декември, во 19 ч. На отворањето на изложбата ќе се обрати директорката на Националната галерија д-р Дита Старова Ќерими, и професорот Решат Амети, член на Управниот одбор на Националната галерија. Изложбата „Музеј на детството“ опфаќа триесетина дела во техника масло на платно и комбинирана техника и на ...

На 5 декември, вторник, од 19 часот, во Културно-информативниот центар Скопје, изложбен салон 2, ќе се одржи промоција на книгата песни насловена „Кадуцеј и Лира” од Сузана В. Спасовска. Промотори на настанот ќе бидат: Ана Димишковска и Гоце Смилевски. Стихови ќе интерпретира актерката Софиа Насевска-Трифуновска. На настанот со музичка придружба на харфа ќе настапи Мерсиха Шукри. „Дека поезијата е во постојано осцилирање помеѓу Големата Поезија ...

Денес, понеделник (04.12.2023), со почеток во 20 часот, во Културно-социјалниот простор Центар-Јадро, ќе се одржи премиерната изведба на театарскиот перформанс „Лилит” „Лилит” е првата фаза од театарското истражување насловено „Notebook of Silence”, соработка помеѓу актерката Јасмина Билаловиќ, композиторот Алесандро Ола (Италија/Шпанија), и драматургот Јелена Вуксановиќ (Србија). Проектот е замислен во различни фази кои оживуваат, во различни ...

За мозокот можеме да размислуваме како за отисок од прст, секој е единствен и се разликува по нешто, а се обликува во текот на животот врз основа на нашите искуства. Сите живееме во сопствената кутија на перцепцијата. Во неа е мрачно и таа, всушност, не гледа и не слуша ништо. Во неа струјат само низа сигнали. Во основа, нашата перцепција се формира од комбинациите на она што го очекуваме. Таа доаѓа одвнатре, од нашите минати искуства, кои се ...

Заклетвата во тениската сала Непосредно пред Француската буржоаска револуција (1789), за време на Револуцијата и по неа, францускиот сликар со јасно изразени политички ставови и потврдени револуционерни идеи, Жак-Луј Давид (Jacques-Louis David, 1748 – 1825), освен со активно учество во актуелните политички настани, нив ќе ги изрази мошне впечатливо и во еден дел од својата уметничка продукција. Класицизмот со долга стилска традиција во Франција, ...

Неодамна еден пријател ме праша што за мене е утопија. Обично, кога некој феномен ми е подобро познат, не можам да одговорам брзо – ми треба време да размислам што да издвојам од сите информации што ги памтам. Со книжевни утопии и дистопии поинтензивно се занимавам петнаесетина години и постојат десетици дефиниции и стотици посеопфатни гледишта за тоа што е утопија, па одговорот, како и за сите комплексни феномени, е тежок и секогаш нешто ќе се ...

Борбата против запалените нафтени бунари, Кувајтските нафтени полиња, 1991 година. Бразилскиот фоторепортер Себастијан Салгадо е награден oд Светските награди за фотографија на Сони за 2024 година. Салгадо, кој за своите социјални документарни проекти пропатувал во над 120 земји, ќе биде добитник на наградата за исклучителен придонес во фотографијата. Овој чин претставува најсоодветен начин на покажување почит кон Салгадо, чија кариера трае ...

Скопје

4ᴼ/4ᴼ
3.09
70%
1019

Белград

2ᴼ/1ᴼ
1.03
96%
1017

Софија

5ᴼ/1ᴼ
2.57
80%
1019

Сараево

5ᴼ/5ᴼ
2.29
68%
1020

Љубљана

1ᴼ/-1ᴼ
1.03
94%
1017

Атина

12ᴼ/10ᴼ
5.14
58%
1012

Тирана

6ᴼ/6ᴼ
1.54
87%
1017

Подгорица

10ᴼ/9ᴼ
0.51
40%
1018
Currency

61.4634

Currency

56.9744

Currency

71.6156

Currency

37.6775

Currency

41.8949

Currency

65.0672

Currency

7.9948

Currency

0.61812

Currency

0.39597

Currency

0.52374

Currency

1.97147

Currency

0.68407

Алуминиум

2 $

Кобалт

546 $

Никел

514469 $

Рутениум

24115 $

Сребро

765 $

Злато

65252 $

Бакар

7 $

Паладиум

31465 $

Платина

29356 $

Родиум

141479 $

Цинк

77524 $