Американската агенција за храна и лекови (ФДА) штотуку одобри нов третман за ретка болест на згрутчување на крвта. Со оглед на тоа дека една доза ќе чини 3,5 милиони долари, тоа е најскапиот лек во светот. Иако износот за третманот изгледа огромен, неодамнешната анализа на исплатливоста на лекот сугерира дека тоа е релативно фер цена за ефектот на самиот третман – барем во САД. Лекот Хемгеникс е генска терапија за хемофилија Б, ретка генетска ...

Производителите сметаат дека неговата цена е прифатлива бидејќи се работи за болест која се лекува доживотно и чини десетици милиони долари, а овде зборуваме за еднократна доза по пониска цена Најскапиот лек на светот го одобри во САД – Федералната агенција за лекови одобри нов лек за ретка болест на згрутчување на крвта , кој чини 3,5 милиони долари. Лекот се нарекува „Хемгеникс“ и е генетска терапија за хемофилија Б, ретка болест која ...

Со оглед на тоа дека една доза ќе чини 3,5 милиони долари, тоа е најскапиот лек на светот. Иако износот за третманот изгледа огромен, неодамнешната анализа на исплатливоста на лекот сугерирала дека тоа е релативно фер цена за ефектот на самиот третман - барем во САД. Лекот Хемгеникс е генска терапија за хемофилија Б, ретка генетска болест која предизвикува нарушување на згрутчувањето на крвта. Најсериозните симптоми вклучуваат епизоди на ...

Американската Агенција за храна и лекови (ФДА) го одобри новиот лек против хемофилија „Хемгеникс“. Производителот „ЦЛС Бехринг“ (CLS Behring) одреди цена од 3,5 милиони долари по третман, со што овој лек е најскап во светот. „Хемгеникс“ е генетска терапија која се користи за лекување на возрасни со хемофилија Б, генетско нарушување на коагулацијата што се манифестира со зголемен волумен на крварење или спонтано крварење. Од хемофилија заболува ...

Американската агенција за храна и лекови (ФДА) штотуку одобри нов третман за ретка болест на згрутчување на крвта. Со оглед на тоа дека една доза ќе чини 3,5 милиони долари, тоа е најскапиот лек во светот, објави Индекс хр. Добиј ги најважните вести, бесплатно на Viber Иако износот за третманот изгледа огромен, неодамнешната анализа на исплатливоста на лекот сугерира дека тоа е релативно фер цена за ефектот на самиот третман – барем во САД. ...

Американската агенција за храна и лекови (ФДА) одобри нов третман за ретка болест на згрутчување на крвта. Со оглед на тоа дека една доза ќе чини 3,5 милиони долари, тоа е најскапиот лек во светот. Иако износот за третманот изгледа огромен, неодамнешната анализа на исплатливоста на лекот сугерира дека тоа е релативно фер цена за ефектот на самиот третман – барем во САД. Лекот Hemgenix е генска терапија за хемофилија Б, ретка генетска болест која ...

Американската агенција за храна и лекови (ФДА) одобри нов третман за ретка болест на згрутчување на крвта. Со оглед на тоа дека една доза ќе чини 3,5 милиони долари, тоа е најскапиот лек во светот. Иако износот за третманот изгледа огромен, неодамнешната анализа на исплатливоста на лекот сугерира дека тоа е релативно фер цена за ефектот на самиот третман – барем во САД. Лекот Hemgenix е генска терапија за хемофилија Б, ретка генетска болест која ...

Американската агенција за храна и лекови (ФДА) одобри нов третман за ретка болест на згрутчување на крвта. Со оглед на тоа дека една доза ќе чини 3,5 милиони долари, тоа е најскапиот лек во светот. Иако износот за третманот изгледа огромен, неодамнешната анализа на исплатливоста на лекот сугерира дека тоа е релативно фер цена за ефектот на самиот третман – барем во САД. Лекот Hemgenix е генска терапија за хемофилија Б, ретка генетска болест која ...

Американската агенција за храна и лекови (ФДА) одобри нов третман за ретка болест на згрутчување на крвта. Со оглед на тоа дека една доза ќе чини 3,5 милиони долари, тоа е најскапиот лек во светот. Иако износот за третманот изгледа огромен, неодамнешната анализа на исплатливоста на лекот сугерира дека тоа е релативно фер цена за ефектот на самиот третман – барем во САД. Лекот Hemgenix е генска терапија за хемофилија Б, ретка генетска болест ...