Потребно е: 300 гр сусам 100 гр шеќер 1 лажица мед 50 ml вода 1 лажичка екстракт од ванила Подготовка: Во тенџере истурете вода и шеќер и оставете да зоврие. Гответе уште 5 минути откако ќе зоврие, тргнете го од оган и додадете мед и екстракт од ванила. Убаво измешајте да се соедини сè. Промешајте го изблендираниот сусам и убаво измешајте, додека не добиете компактна смеса. Истурете во сад и ставете го во фрижидер да се излади и стегне. Исечете ...

Доколку сте љубител на слатки и обожавате стари рецепти, овој ќе ви стане еден од омилените. Алва, слаткиот деликатес кој пристигна од Блискиот Исток, ги освои и нашите простори и генерално се прави во три варијанти – со таан, гриз или пченично брашно. Алва со таан е малку потешка за правење, бидејќи маслото од таан често се одвојува од остатокот од смесата, па затоа е потребно често и енергично мешање. Од друга страна, алвата направена од гриз ...

Потребно е: 300 гр сусам 100 гр шеќер 1 лажица мед 50 ml вода 1 лажичка екстракт од ванила Подготовка: Во тенџере истурете вода и шеќер и оставете да зоврие. Гответе уште 5 минути откако ќе зоврие, тргнете го од оган и додадете мед и екстракт од ванила. Убаво измешајте да се соедини сè. Промешајте го изблендираниот сусам и убаво измешајте, додека не добиете компактна смеса. Истурете во сад и ставете го во фрижидер да се излади и стегне. Исечете ...