Божиќната празнична трпеза во Италија не може да се замисли без панетоне. Станува збор за колач со суво овошје и јаткасти плодови кое традиционално се подготвува за Божиќ и Нова Година. Во продолжение прочитајте го најлесниот рецепт за панетоне. Состојки за овошниот фил: Состојки за тестото: Подготовка: 1. Вечерта пред подготовката, сувото овошје и кандираниот цитрус се сечкаат на помали парчиња, се ставаат во сад и се прелеваат со алкохолниот ...

Потребни состојки: за овошниот фил: 300 грама мешано суво овошје (сливи, суво грозје, кајсии или брусница) 100 грама кандирана кора од лимон или портокал 6 лажици рум за тестото: 6 големи јајца 480 грама брашно 250 грама путер 180 мл млеко 50 грама шеќер 30 грама бадеми 1 лажица сув квасец Начин на подготовка: Од вечер пред подготовката сувото овошје и кандираниот цитрус се сечкаат на помали парчиња, се ставаат во сад и се прелеваат со румот. ...

Потребни состојки: за овошниот фил: 300 грама мешано суво овошје (сливи, суво грозје, кајсии или брусница) 100 грама кандирана кора од лимон или портокал 6 лажици рум за тестото: 6 големи јајца 480 грама брашно 250 грама путер 180 мл млеко 50 грама шеќер 30 грама бадеми 1 лажица сув квасец Начин на подготовка: Од вечер пред подготовката сувото овошје и кандираниот цитрус се сечкаат на помали парчиња, се ставаат во сад и се прелеваат со румот. ...