Дрвените лажици често предизвикуваат дебата меѓу готвачите. Од една страна, некои тврдат дека тие се супериорна алатка бидејќи не ги оштетуваат тенџерињата или тавите, цврсти се и можат да траат со децении. Но, други се загрижени за хигиената, тврдејќи дека дрвото е место за размножување на бактерии и дека во него лесно се задржуваат мириси на храна, кои можат да му го нарушат вкусот на јадењето при подготовката. Бактериите можат да преживеат на ...
Варените јајца се честа компонента на оброците. Сепак, освен што е вкусен и хранлив оброк, важно е да знаете како правилно да ракувате со варените јајца за да избегнете можни здравствени ризици. За да се обезбеди безбедност при конзумирање на варени јајца, од клучно значење е правилно да ги готвите. Варените јајца треба да се варат најмалку 10 минути за целосно да се стврднат. Овој период на готвење гарантира дека внатрешноста на јајцето е ...
Дрвените лажици често предизвикуваат дебата меѓу готвачите. Од една страна, некои тврдат дека тие се супериорна алатка бидејќи не ги оштетуваат тенџерињата или тавите, цврсти се и можат да траат со децении. Но, други се загрижени за хигиената, тврдејќи дека дрвото е место за размножување на бактерии и дека во него лесно се задржуваат мириси на храна, кои можат да му го нарушат вкусот на јадењето при подготовката. Бактериите можат да преживеат на ...