Доматите се неизбежна состојка на летните салати, сосовите за пасти и додаток во многу јадења. Тие се богати со влакна, витамин Ц, калиум и фолати. Неговата црвена боја потекнува од ликопенот и бетакаротенот, двата антиоксиданти одговорни за здравствените придобивки на доматите. Го намалува ризикот од срцеви заболувања и холестерол Срцевите заболувања се водечка причина за смртноста во светот. Но истражувачите открија дека исхраната која ...

Сливите изобилуваат со растителни влакна, имаат низок гликемиски индекс и можат да помогнат во контрола на нивото на шеќер во крвта и да се намали ризикот од дијабетес тип 1. Тие можат да го намалат и нивото на триглицериди и глукоза во крвта, за што е заслужен лутеинот. Претставуваат извор на витамин Ц, Б6, Б2, Б3, К, бакар, магнезиум, железо, калциум и содржат дури 240 милиграми калциум на 100 грама овошје. Консумирањето на околу 100 грама ...

Сливите изобилуваат со растителни влакна, имаат низок гликемиски индекс и можат да помогнат во контрола на нивото на шеќер во крвта и да се намали ризикот од дијабетес тип 1. Тие можат да го намалат и нивото на триглицериди и глукоза во крвта, за што е заслужен лутеинот. Претставуваат извор на витамин Ц, Б6, Б2, Б3, К, бакар, магнезиум, железо, калциум и содржат дури 240 милиграми калциум на 100 грама овошје. Консумирањето на околу 100 грама ...