Најновата анализа на серија истражувања објавени во медицинското списание „Лансет“ (The Lancet) за здравствените ризици и улогата на индустријата во ширењето на таквите производи, покажува дека ултрапреработената храна (УПФ) ги загрозува децата во цел свет. Ултрапреработената храна често е составена од мешавина од шеќер, сол, нездрави масти, индустриски скроб и мноштво адитиви како што се емулгатори, прехранбени бои и засилувачи на вкус. ...
Децата ширум светот јадат сè повеќе преработена храна, што има опасни последици по нивното здравје, развој и ментална благосостојба, според анализата на Фондот за деца на Обединетите Нации (УНИЦЕФ) објавена денеска. Анализата испитувала до кој степен таканаречената ултра-преработена храна (UPF) е распространета во секојдневниот живот на младите ширум светот. Извештајот се базира на серија студии неодамна објавени во медицинското списание „The ...
Најновата анализа на серија истражувања објавени во медицинското списание „Лансет“ (The Lancet) за здравствените ризици и улогата на индустријата во ширењето на таквите производи, покажува дека ултрапреработената храна (УПФ) ги загрозува децата во цел свет. Ултрапреработената храна често е составена од мешавина од шеќер, сол, нездрави масти, индустриски скроб и мноштво адитиви како што се емулгатори, прехранбени бои и засилувачи на вкус. ...

