Раванија е традиционален турски десерт од гриз со шербет или засладена вода од рози. Колачот најчесто се служи исечен на квадрати или во форма на дијаманти, декориран со сечкани ф’стаци. Денес ви споделуваме рецепт за раванија со гриз и афион за чија подготовка ви се потребни 1 час и 15 минути. Потребни состојки: За пандишпан: За сируп: За шлаг: Начин на подготовка: 1. Загрејте ја рерната на 180 степени целзиусови. 2. Подготовка на тестото: ...
Раванија е традиционален турски десерт од гриз со шербет или засладена вода од рози. Колачот најчесто се служи исечен на квадрати или во форма на дијаманти, декориран со сечкани ф’стаци. Денес ви споделуваме рецепт за раванија со гриз и афион за чија подготовка ви се потребни 1 час и 15 минути. Потребни состојки: За пандишпан: 3 јајца 200 милилитри млеко 50 грама шеќер 175 грама брашно 8 грама прашок за пециво 215 милилитри масло 175 грама ...
Состојки: Основа: 3 јајца, 200 мл млеко, 50 гр шеќер, 175 гр брашно, 8 гр прашок за пециво, 215 мл масло, 175 гр гриз, 100 гр мак. Сируп: 300 гр шеќер, 300 мл вода, 1 лажичка сок од лимон. Шлаг: 300 мл шлаг, 55 гр шеќер во прав, 1 лажичка екстракт од ванила, 2 лажици излупени мелени ф’стаци или афион (за декорација). Подготовка: Загрејте ја рерната на 180 °C. Намачкајте калап за печење (23 x 30 cm). Јајцата и шеќерот се мешаат две минути додека ...