Здравјето на срцето во голема мера е под влијание на видовите масти што ги консумираме. Иако мастите се суштински дел од урамнотежената исхрана, не сите масти се создадени еднакви. Некои од нив се крајно нездрави, како оние што се наоѓаат во пржената или преработената храна. Здравите масти, како што се мононезаситените и полинезаситените масти кои се наоѓаат во храната како што се авокадото, маслиновото масло, јаткастите плодови и масната риба, ...
Здравјето на срцето во голема мера зависи од типот на масти што ги консумираме. Иако мастите се неопходен дел од урамнотежена исхрана, не се сите масти исти. Некои од нив се крајно нездрави, како што се оние кои се наоѓаат во пржена или ултрапреработена храна. Од друга страна, здравите масти – како што се мононезаситените и полинезаситените масти кои се наоѓаат во храната како авокадо, маслиново масло, јаткасти плодови и масна риба – играат ...
Здравјето на срцето во голема мера зависи од типот на масти што ги консумираме. Иако мастите се неопходен дел од урамнотежена исхрана, не сите масти се создадени еднакви. Некои од нив се крајно нездрави, како што се оние кои се наоѓаат во пржена или високо преработена храна. Од друга страна, здравите масти – како што се мононезаситените и полинезаситените масти кои се наоѓаат во храната како авокадо, маслиново масло, јаткасти плодови и масна ...