Инстант кафето е најчестиот избор на љубителите на кафе во Европа, но експертите предупредуваат дека прекумерното консумирање на такво кафе може да го зголеми ризикот од некои видови на рак. Причината за тоа е што инстант кафето содржи двојно повеќе акриламид од меленото кафе - хемиско соединение кое се формира кога храната, вклучително и кафето, се готви на високи температури. Акриламидот е прогласен за „веројатен канцероген“ од страна на ...

Инстант кафето е најчестиот избор на љубителите на кафе во Европа, но експертите предупредуваат дека прекумерното консумирање на такво кафе може да го зголеми ризикот од некои видови рак. Причината за тоа е што инстант кафето содржи двојно повеќе акриламид од меленото кафе – хемиско соединение што се формира кога храната, вклучувајќи го и кафето, се готви на висока температура. Меѓународната агенција за истражување на ракот (ИАРК) го прогласи ...

Инстант кафето е најчестиот избор на љубителите на кафе во Европа, но експертите предупредуваат дека прекумерното консумирање на такво кафе може да го зголеми ризикот од некои видови на рак. Причината за тоа е што инстант кафето содржи двојно повеќе акриламид од меленото кафе - хемиско соединение кое се формира кога храната, вклучително и кафето, се готви на високи температури. Акриламидот е прогласен за „веројатен канцероген“ од страна на ...

Инстант кафето е најчестиот избор на кафепијци во Европа, но експертите предупредуваат дека прекумерното консумирање на такво кафе може да го зголеми ризикот од некои видови на рак. Причината за тоа е што инстант кафето содржи двојно повеќе акриламид од меленото кафе – хемиско соединение кое се формира кога храната, вклучително и кафето, се готви на високи температури. Акриламидот е прогласен за „веројатен канцероген“ од страна на Меѓународната ...