Сезона на пченката, храна која се смета и за жито и за зеленчук. Слатката пченка, свежа, замрзната или конзервирана, се класифицира како зеленчук. Сушената и зрела пченка се користи за производство на пченкарни производи како пченкарно брашно и се смета за цело зрно. Според Меѓународната асоцијација за свежо производство, слатката пченка е четиринаесеттиот најпопуларен зеленчук. Деновиве насекаде можеме да видиме пченка на кочан, варена или ...

Пченката нуди широк спектар на здравствени придобивки, вклучувајќи поддршка на функцијата на очите и бубрезите и помош во управувањето со високиот крвен притисок, шеќерот во крвта и нивото на холестерол. Пченката е многу повеќе од основна намирница за печење на скара или за правење пуканки. Почитувана како „златна култура“, оваа скромна житарка го храни светот, нудејќи изненадувачки низ на лековити придобивки – од ублажување на сувите очи и ...