Берлин, 10 јуни 2025 (МИА) - Суплементацијата со витамин Д може да ја намали смртноста од рак за околу 13 проценти, покажуваат три мета-анализи на клинички студии. Според научниците од Германскиот центар за истражување на ракот (DKFZ), доколку сите Германци над 50 години земаат витамин Д, може да се избегнат до 30.000 смртни случаи од канцер годишно и да се добијат над 300.000 години живот, со потенцијални заштеди во здравствените трошоци. ...
За да му се обезбеди на телото потребната доза на витамин Д, не само што природните производи не се доволни, туку и преработените производи не содржат доволно витамини. И’ покрај фактот дека оваа супстанца е класифицирана како витамин, таа не е. Всушност, тоа е еден вид стероиден хормон што телото не го добива од храната, туку како резултат на реакција што се јавува под влијание на ултравиолетово зрачење. Кој е изложен на ризик од недостаток на ...
Скопје, 5 мај 2025 (МИА) - Витаминот Ц е еден од клучните хранливи материи за одржување на здравјето и правилно функционирање на телото. Покрај сѐ друго, има важна улога во зајакнувањето на имунитетот, одржувањето здрава кожа, крвни садови и ткива и му помага на телото да апсорбира железо. Иако во повеќето случаи може да се внесат доволни количини на витамин Ц преку здравата исхрана, понекогаш може да се појави и негов недостаток. Најчестите ...