Варен или печен, посолен или карамелизиран, најчесто е здраво, но има и своја темна страна. Го сакаме како здрава грицка, бидејќи е богат со незаситени масти, протеини, влакна, есенцијални витамини и минерали. Како и секое јаткасто овошје, знаеме дека треба да го јадеме умерено бидејќи обично се многу калорични, па границата не е повеќе од 10 парчиња дневно. Овој јаткаст плод е особено богат и со витамин Б6, кој во сто грама содржи доволно за да ...

Варен или печен, посолен или карамелизиран, најчесто е здраво, но има и своја темна страна. Го сакаме како здрава грицка, бидејќи е богат со незаситени масти, протеини, влакна, есенцијални витамини и минерали. Како и секое јаткасто овошје, знаеме дека треба да го јадеме умерено бидејќи обично се многу калорични, па границата не е повеќе од 10 парчиња дневно. Овој јаткаст плод е особено богат и со витамин Б6, кој во сто грама содржи доволно за ...