Сувото овошје е омилена, слатка и хранлива ужина за многумина, полна со влакна, витамини и антиоксиданси. Но, за луѓето со дијабетес, може да претставува неочекуван ризик. Препорачано За време на сушењето, водата се отстранува од овошјето, а природните шеќери стануваат екстремно концентрирани. Затоа дури и мала количина може да содржи многу повеќе шеќер од неколку свежи овошја, па затоа порциите се клучни, пишува „Тајмс оф Индија“. Зошто сувото ...

Сувото овошје е омилена, слатка и хранлива ужина за многумина, полна со растителни влакна, витамини и антиоксиданси. Но, за луѓето со дијабетес, може да претставува неочекуван ризик. За време на сушењето, водата се отстранува од овошјето, а природните шеќери стануваат многу концентрирани. Како резултат на тоа, дури и мала количина може да содржи многу повеќе шеќер од неколку свежи овошја, па затоа големината на порциите е клучна, пишува „Тајмс ...