Ако треба да издвоиме некој посебен плод во ова време од годината, тогаш е тоа секако костенот. Некогаш само се печеа или се вареа, а денеска се незаобиколен дел од најубавите деликатеси. Во „питомите“ костени, односно оние за јадење, има околу 53 отсто вода, белковини и јагленохидрати, додека главна состојка му е скробот. Исто така, богат е со калциум, калиум, магнезиум, сулфур, хлор, железо, бакар и манган, а содржи и фосфор како и повеќе ...
Ако треба да издвоиме некој посебен плод во ова време од годината, тогаш е тоа секако костенот. Некогаш само се печеа или се вареа, а денеска се незаобиколен дел од најубавите деликатеси. Во „питомите“ костени, односно оние за јадење, има околу 53 отсто вода, белковини и јагленохидрати, додека главна состојка му е скробот. Исто така, богат е со калциум, калиум, магнезиум, сулфур, хлор, железо, бакар и манган, а содржи и фосфор како и повеќе ...
Ако треба да издвоиме некој посебен плод во ова време од годината, тогаш е тоа секако костенот. Некогаш само се печеа или се вареа, а денеска се незаобиколен дел од најубавите деликатеси. Во „питомите“ костени, односно оние за јадење, има околу 53 отсто вода, белковини и јагленохидрати, додека главна состојка му е скробот. Исто така, богат е со калциум, калиум, магнезиум, сулфур, хлор, железо, бакар и манган, а содржи и фосфор како и повеќе ...