Пилешкото е едно од најчесто користените меса во домаќинствата низ целиот свет, но е и една од најчувствителните намирници кога станува збор за складирање и безбедност. Неправилното складирање може да доведе до развој на опасни бактерии како што се салмонела или кампилобактер, што може да предизвика сериозно труење со храна. Експертите за безбедност на храната советуваат дека сировото пилешко може да се чува во фрижидер максимум два дена по ...
Неправилното складирање може да доведе до развој на опасни бактерии како што се салмонела или кампилобактерија, што може да предизвика сериозно труење со храна. Експертите за безбедност на храната советуваат свежото пилешко месо да се чува во фрижидер до два дена по отварањето. Температурата во фрижидерот мора да биде под 4°C, а пилешкото мора да биде добро затворено – идеално во сад со капак или завиткано во пластична фолија, за да се спречи ...