За правилниот начин на прекин на постот, како и за намирниците кои телото тешко ги вари, зборувал гастроентерологот проф. д-р Воислав Перишиќ на телевизијата К1. „Приспособувањето на ензимските функции во дигестивниот систем зависи од влегувањето на супстратите. Ако не консумираме масти, а потоа наеднаш ги внесеме во огромни количини, ризикуваме да добиеме акутен панкреатит. Кога постиме, ќе направам дигресија, не можеме да очекуваме значителни ...

По долгиот празничен пост, многу луѓе веднаш почнуваат да консумираат во големи количини сѐ што не смееле да изедат за време на постот. Богатата трпеза е полна со намирници кои предизвикуваат гасови и надуеност по постот. Препорачано За правилно прекинување на постот, како и за намирниците кои се тешки за организмот, зборувал гастроентерологот проф. д-р Војислав Перишиќ на телевизијата К1. – Приспособувањето на ензимските функции во системот за ...