Македонија, иако традиционално аграрна земја, денес увезува околу 70 отсто од своите земјоделски производи. Долгогодишните слаби политики и недоволно ефективни мерки го ослабија домашното производство и ја направија земјата увозно зависна дури и за основните прехранбени производи. Сепак, експертите сметаат дека ситуацијата не е безнадежна – особено ако државата продолжи со поддршката и ако младите се вклучат во производството. „Тоа што сме ...

Ниту една намирница не предизвикала толку пати дебата во медицината и кулинарството колку црвеното месо – колку смееме да го јадеме, за што е добро, а за што е лошо, дали претераното консумирање може негативно да влијае на здравјето на срцето – се само некои од најчесто поставуваните прашања, а во овој текст експертите ги донесуваат одговорите. Препорачано Прво треба да се разјасни што спаѓа под црвено месо. Стивен Копецки, кардиолог на ...

„Месото кое го произведуваат домашните производители е здраво за јадење“. Ова го кажа Бојан Ѓорѓиевски, претседател на Здружението на производители на свежо месо „Македонско прасе“ во емисијата „Бизнис 21“. „По укажување на Агенцијата на храна и ветеринарство месото од страна на домашните производители е здраво да се јаде. Гледаме дека се фаќа шверцано месо, со поминат рок, со прештампан рок на употреба и тоа се изолирани случаи. Ние сме една од ...

Производителите на свинско месо во Србија објавија дека увозниците и трговците го уништиле свинскиот фонд во Србија, бидејќи сега е за околу 70 проценти помал отколку пред неколку години. Сопственикот на свињарската фарма во Лачарко, Бора Шуљманац, изјави дека досега никогаш не се случило прасињата да не можат да се продаваат за Велигден и 1 мај. Беа увезени „ужасни“ количини месо. Килограм свинско месо во жива мера чинеше 170 динари со месеци, ...