Кељот со право се смета за хранлив извор, богат со витамини А, Ц, Е и К. Само една чаша варен кељ обезбедува дури 493 микрограми витамин К, или 410 проценти од препорачаната дневна вредност. Овој витамин е неопходен за здравјето на коските, правилното згрутчување на крвта и бројни други телесни функции. Сепак, иако кељот е одличен извор, има неколку намирници кои го надминуваат во овој поглед, пишува Health.com. Ова се намирници со уште поголема ...
Како што лисјата ја менуваат бојата и температурите почнуваат да опаѓаат, нашите тела почнуваат да се прилагодуваат на сезоната на менување. Со помалку сончева светлина и постудено време, лесно е нашиот имунолошки систем да ослабне, што нè прави помалку отпорни на настинки, грип и сезонски замор. За да останеме здрави и енергични, важно е да се осигураме дека ги добиваме вистинските витамини и минерали во овој преоден период. Витамин Д Како ...

