На социјалните мрежи има многу огласи за подготовка на домашен ајвар. Цената варира, но генерално не е под 400 и над 600 денари за една тегла. Едни го прават со домашни пиперки, а други купуваат пиперки и модри патлиџани. Една жена што приготвува домашен ајвар вели дека го прави според вкусот на муштериите, едни сакаат со модри патлиџани и моркови, други само со црвени пиперки, трети сакаат со малку зелен пипер, четврти пикантен… И покрај тоа ...

Тегла домашен ајвар денес е повеќе од зимница – тоа е симбол на труд, мирис на есен и традиција што не се откажува. Но и луксуз, сѐ почесто. Цената? Од 400 до 600 денари, зависно кој го прави и колку љубов вложува во процесот. На социјалните мрежи веќе одамна се води невидлива битка помеѓу оние што го подготвуваат сами и оние што купуваат готов, со едни и исти аргументи секоја есен – „домашниот е нешто сосема друго“. „Не е евтино да направиш ...