Според една нова студија, јадењето мали моркови три пати неделно значително ги зголемува каротеноидите во кожата. Каротеноидите се фитонутриенти (хемикалии кои се наоѓаат природно во растенијата) одговорни за црвената, портокаловата и жолтата боја на многу овошја и зеленчуци како грејпфрут, моркови, пиперки, домати и тикви. Претходните истражувања ги поврзуваа повисоките нивоа на каротеноиди со помал ризик од хронични болести како што се ...
Според една нова студија, јадењето моркови три пати неделно значително ги зголемува каротеноидите во кожата. Каротеноидите се фитонутриенти (хемикалии кои се наоѓаат природно во растенијата) одговорни за црвената, портокаловата и жолтата боја на многу овошја и зеленчуци како грејпфрут, моркови, пиперки, домати и тикви. Претходните истражувања ги поврзуваа повисоките нивоа на каротеноиди со помал ризик од хронични болести како што се срцевите ...

