Флаванолите се хранливи материи кои го подобруваат протокот на крв и го намалуваат крвниот притисок, а со тоа го намалуваат оптоварувањето на срцето и ризикот од срцев удар. Истовремено, флаванолите можат да ја забават апсорпцијата на јаглехидратите, да ја подобрат чувствителноста на инсулин и да ги зачуваат бета-клетките во панкреасот, што пак може да го одложи или спречи појавувањето на дијабетес тип 2. Имајќи предвид дека многу комерцијални ...

Редовното подготвување на едноставниот зимски напиток може да го намали ризикот од срцев удар. Станува збор за топло какао, за чија подготовка се препорачува да се користи незасладено какао кое е богато со флаваноли. Како што објаснува диететичарката Софи Ловер, флаванолите можат да ја забават апсорпцијата на јаглехидратите, да ја подобрат чувствителноста на инсулин и да ги зачуваат бета-клетките во панкреасот. „Истражувањата покажаа дека ...