Важно е храната да се консумира во мали количини, распоредена во 3 до 5 оброци дневно. Воведувањето на месо во исхраната треба да започне со пилешко месо. Преминот од посна кон мрсна храна треба да биде постепен. Освен вниманието кон количината и изборот на храна, важно е и начинот на нејзина подготовка. По неколку недели воздржување од производи со животинско потекло и јадења приготвени со вода или со многу малку масло, многумина се враќаат на ...
Охрид, 19. април 2025 (ОХРИДПРЕС) – Ноќеска на полноќ завршува Велигденскиот пост, кој траеше полни 48 дена, и по кој докторите апелираат да не се претерува со храната, особено мрсната и алкохолот. – И пред и по постите да се однесуваме одговорно, а умерената и разновидна исхрана да ни биде начин на живеење, апелираат тие. Седум неделниот пост завршува на полноќ, а во првите денови изборот на намирници кои ќе се конзумират е многу важен. ...