Поради огромните хранливи вредности кои ги има сурутката, таа се споредува дури и со мајчиното млеко. Сурутката ја поттикнува рамнотежата на ацидофилните бактерии кои се природен антисептик. Одлична е за диети и детокс-програми затоа што го забрзува метаболизмот. Сурутката е течноста која останува откако млекото ќе згусне, настанува кај произведувањето сирење и има повеќе комерцијални употреби. Сурутката е богата со магнезиум, калциум, цинк, ...
Поради огромната хранлива вредност што ја има сурутката, се споредува дури и со мајчиното млеко. Сурутката ја поттикнува репродукцијата на ацидофилните бактерии, кои се природен антисептик. Одлична е за диети и програми за детоксикација, бидејќи го забрзува метаболизмот. Сурутката е течноста што останува по згрутчувањето на млекото, се добива во производството на сирење или казеин и има неколку комерцијални намени. Многу е добра и како додаток ...