Стареењето е најголемиот фактор на ризик за срцеви заболувања, но зошто некои луѓе стареат побрзо од другите не е целосно разбрано. Научниците кои ја воделе студијата рекле дека висцералните телесни масти може да играат важна улога во забрзувањето на стареењето на срцето и крвните садови. Познато е дека овој вид масти е штетен за здравјето, а оваа студија сега го поврзува со побрзо стареење на срцето, објавува „Сајенс Дејли“ (ScienceDaily). ...
При готвењето, речиси секогаш е потребен некаков вид маснотии за да се спречи согорувањето на храната, да се придонесе за подобар вкус на јадењето и да се помогне во апсорпцијата на витамини растворливи во масти. Според тоа, експертите разјаснија кое масло е најздраво за подготовка на храна. Имено, четири диететичари го издвоија маслиновото масло како најдобро за Real Simple. При изборот на масло за готвење, важно е да се обрне внимание на ...