Прескокнувањето на претходното загревање на рерната може значително да го промени вкусот, текстурата и дури и безбедноста на храната. Кај колачите, загреаната рерна е неопходна — ако се печат во ладна, тестото ќе се рашири, ќе биде суво, густо и без боја, бидејќи нема доволно топлина за активирање на прашокот за печиво. Кај лебот и тестото со квасец, топлината овозможува да се создаде карактеристична коричка и внатрешна структура. Без тоа, лебот ...

Прескокнувањето на претходното загревање на рерната може значително да го промени вкусот, текстурата и дури и безбедноста на храната. Кај колачите, загреаната рерна е неопходна — ако се печат во ладна, тестото ќе се рашири, ќе биде суво, густо и без боја, бидејќи нема доволно топлина за активирање на прашокот за печиво. Кај лебот и тестото со квасец, топлината овозможува да се создаде карактеристична коричка и внатрешна структура. Без тоа, ...