Цената на еден килограм црвена пиперка што се користи за ајвар е од 50 до 60 денари. Трговците цената ја сметаат за поволна, но имаат мала продажба. Продажбата не е како порано. Додека екипата на ТВ21 беше на тетовскиот пазар, купувачи имаше малку. „Оваа година е многу слабо, луѓето заминаа во печалба, не се веќе тука, иако цените се поволни, не се многу скапи, ама нема голем интерес, цените се од 50–60 денари, тоа се поволни цени, но луѓето ...
Ајварот, еден од најпознатите симболи на македонската гастрономија, годинава ќе се продава по повисоки цени. Килограм пиперки за домашно подготвување на ајвар се движи од 60 до 80 денари. „Ајварот ќе биде скап годинава“, велат продавачите, додавајќи: „И, ако го има.“ Подготовката на ајварот, која се пренесува од генерација на генерација, е дел од нематеријалното културно наследство, а за семејствата претставува и социјален ритуал на заедништво и ...

