Вo лето, високите температури создаваат идеални услови за размножување на бактериите салмонела, што го зголемува ризикот од инфекција, особено преку контаминирана храна како што се јајца, месо и млечни производи. Инфекцијата може да предизвика сериозни дигестивни проблеми, а кај децата, постарите лица и лицата со ослабен имунолошки систем може да има посериозни последици. Затоа е важно да се следат хигиенските правила и внимателно да се ракува ...

Кога велиме „салмонела“, обично мислиме на инфекција со бактеријата салмонела што предизвикува дијареја и болки во стомакот (гастроентеритис). Тоа е најчестата форма на труење со храна од бактерии. Стручното име за оваа инфекција е „салмонелоза“, за да се разликува од други болести што можат да бидат предизвикани од различни соеви на бактеријата салмонела, како што е тифусна треска. Труењето со салмонела е вообичаено, но обично не е сериозно. ...