Нова студија потврдува: Јадењето и пиењето јогурт може да го намали ризикот од рак на дебелото црево Истражувањата покажуваат дека редовната консумација на јогурт може да го намали ризикот од одредени агресивни форми на колоректален карцином, особено на десната страна на дебелото црево, каде што преживувањето е помало. Јогуртот содржи пробиотици, како Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus, кои го поддржуваат балансот на цревната ...

Рак на дебелото црево е третата најчеста форма на рак во светот, а во раните фази често е тешко да се препознае бидејќи симптомите, како што се дијареа, абдоминална болка или анемија, може да се помешаат со нешто безопасно. Во последно време се забележува зголемување на дијагнозите кај помладите, иако причините се уште не се целосно јасни. Она што е познато е дека раното откривање е клучно за успешно лекување. Затоа, онкологот д-р Урсина ...