Во Дортмунд, сè повеќе ресторани одлучуваат да стават крај на фрлањето храна со воведување казна за гостите кои ги оставаат своите чинии полни. Навидум строгата мерка има јасна цел: да се намалат огромните количини храна што завршуваат во корпата секој ден поради преценување на сопствениот апетит. На бифеата со опција „јадете колку што можете“, многумина земаат повеќе отколку што можат да изедат. Резултатот? Рестораните фрлаат десетици килограми ...

Во Дортмунд, сè повеќе ресторани одлучуваат да стават крај на фрлањето храна со воведување казна за гостите кои ги оставаат своите чинии полни. Навидум строгата мерка има јасна цел: да се намалат огромните количини храна што завршуваат во корпата секој ден поради преценување на сопствениот апетит. На бифеата со опција „јадете колку што можете“, многумина земаат повеќе отколку што можат да изедат. Резултатот? Рестораните фрлаат десетици килограми ...