Ќе уживате во најубавиот вкус на печени пиперки. СОСТОЈКИ – 5 кг пиперки – 5 лажици шеќер – 1 лажица морска сол – 1 главица лук – 100 мл масло – листови од целер НАЧИН НА ПОДГОТОВКА Пиперките испечете ги, излупете ги и исчистете ги од семки. Потоа исцепкајте ги крупно и оставете да се цедат во цедилка најмалку еден час или преку ноќ. Во длабок сад ставете го маслото, додајте ги пиперките и сол. Ставете да се пече околу еден час, а пред крај ...
Ако сте љубител на медитеранските вкусови и сакате нешто лесно, но богато со вкус, овој рецепт ќе ви стане омилен. Комбинацијата од печени црвени пиперки и креместо фета полнење создава совршен баланс меѓу сладок, солен и свеж вкус. Идеално јадење за предјадење, лесна вечера или како дел од богата трпеза. Состојки: Подготовка: Загрејте ја рерната на 220°C. Обложете тава со хартија за печење. Со остар нож направете надолжен засек на пиперките од ...
Додека есента ги бои пазарите со црвени и златни тонови, домаќинките сè уште ја зачувуваат традицијата на подготовка на зимница. А, рецептот за вкусните лути пиперки е едно од вистинските задоволства за идните зимски денови. Препорачано Состојки: За неколку тегли од оваа зимница, ќе ви требаат: – 1 кг лути пиперки (феферони или пиперки од лутата сорта) – 300 мл алкохолен оцет – 300 мл вода – 2 лажици шеќер – 1 лажица сол – неколку чешниња лук – ...
Состојки: Подготовка: Загрејте ја рерната на 220°C. Обложете тава со хартија за печење. Со остар нож направете надолжен засек на пиперките од горната страна, оставајќи ја дршката. Со мала лажичка извадете ги семките. Премачкајте ги пиперките однадвор со маслиново масло и печете ги во рерна 10–12 минути, додека не омекнат. Извадете ги и оставете ги да се оладат околу 10 минути. Доколку ви е полесно, семките може да ги отстраните и по печењето, ...

