Европскиот парламент усвои резолуција за спроведување на заедничката надворешна и безбедносна политика на Европска Унија во 2023 година, во која изразува загриженост поради одбивањето на Србија да се приклучи на санкциите кон Русија и дестабилизациското влијание на српските власти врз регионот. Жалење беше изразено и поради тоа што претседателот на Србија, Александар Вучиќ, на изборите во декември „систематски ги злоупотребуваше институциите и ...

Европскиот парламент усвои резолуција за спроведување на заедничката надворешна и безбедносна политика на Европска Унија во 2023 година, во која изразува загриженост поради одбивањето на Србија да се приклучи на санкциите кон Русија и дестабилизациското влијание на српските власти врз регионот. Жалење беше изразено и поради тоа што претседателот на Србија, Александар Вучиќ, на изборите во декември „систематски ги злоупотребуваше институциите и ...

Стразбур, 29 февруари 2024 (МИА) – Европскиот парламент усвои резолуција за спроведување на заедничката надворешна и безбедносна политика на Европска Унија во 2023 година, во која изразува загриженост поради одбивањето на Србија да се приклучи на санкциите кон Русија и дестабилизациското влијание на српските власти врз регионот. Жалење беше изразено и поради тоа што претседателот на Србија, Александар Вучиќ, на изборите во декември „систематски ...