Ако ги прашате луѓето која е нивната омилена брза храна, голем број од нив ќе изберат помфрит. Но, се чини дека ова топло, крцкаво, солено парче компир може да биде патот до дијабетес. Студија објавена во списанието BMJ предупредува дека честото консумирање помфрит може да го зголеми ризикот од развој на дијабетес тип 2. Авторите ја анализирале исхраната на повеќе од 200.000 возрасни лица во САД во текот на четири децении. Анализата покажала ...

Ново научно истражување откри дека консумирањето преголеми количини помфрит во текот на една недела може да го зголеми ризикот од развој на дијабетес тип 2 за дури 20 проценти. Но, она што може да ги загрижи многумина е токму препорачаната максимална количина помфрит – само три порции во седум дена. Ајде да бидеме реални, ништо не може да се спореди со неодоливиот вкус на топол помфрит посипан со сол, штотуку изваден од фритеза. Сепак, треба да ...

Копнеете по помфрит? Потопувањето компири во длабоко масло може да биде рецепт за зголемување на ризикот од дијабетес тип 2. Препорачано Според студијата објавена во средата во списанието БMJ, замената на неделната порција помфрит со варени, печени или пире од компири може да го намали ризикот од оваа хронична болест, објавува „Ен-би-си њуз“. Авторите ја испитале исхраната на повеќе од 205.000 возрасни лица во САД кои одговориле на прашалници ...