Кељот со право се смета за хранлив извор, богат со витамини А, Ц, Е и К. Само една чаша варен кељ обезбедува дури 493 микрограми витамин К , или 410 проценти од препорачаната дневна вредност, објавува Index.hr. Овој витамин е неопходен за здравјето на коските, правилното згрутчување на крвта и бројни други телесни функции. Сепак, иако кељот е одличен извор, има малку намирници што го надминуваат во овој поглед, според Health.com. Подолу, ви ...

Има многу придобивки од витаминот А, но клучот е во рамнотежата, бидејќи во преголема количина може да биде штетен. Еве ги придобивките, најдобрите извори и важноста на умереноста, пишува EatingWell. Витаминот А е витамин растворлив во масти, што значи дека се складира во масните ткива на телото. Достапен е во две форми: преформиран витамин А, кој се наоѓа во животински производи како млечни производи, јајца, месо и риба, и провитамин А, кој ...