Витаминот Ц, познат и како аскорбинска киселина, е една од клучните хранливи материи за нормално функционирање на телото. Освен што го зајакнува имунитетот, учествува во создавањето колаген и ја стимулира регенерацијата на ткивата. Иако неговиот недостаток често се смета за редок, истражувањата покажуваат дека недостатокот на витамин Ц сè уште погодува голем број луѓе, особено постарите лица и хоспитализираните пациенти. Препознавањето на првите ...

Витаминот Ц, познат и како аскорбинска киселина, е една од клучните хранливи материи за нормално функционирање на телото. Освен што го зајакнува имунитетот, учествува во создавањето колаген и ја стимулира регенерацијата на ткивата. Иако неговиот недостаток често се смета за редок, истражувањата покажуваат дека недостатокот на витамин Ц сè уште погодува голем број луѓе, особено постарите лица и хоспитализираните пациенти. Препознавањето на првите ...