Нокиа денеска објави дека потпишала нов договор за патент за вкрстени лиценци со Самсунг по истекот на претходниот договор на крајот на 2022 година. Според договорот, кој ги опфаќа основните пронајдоци на Nokia во 5G и другите технологии, Samsung ќе плаќа на Nokia за повеќегодишен период почнувајќи од 1 јануари 2023 година. Условите на договорот остануваат доверливи меѓу страните. Џени Лукандер, претседател на Nokia Technologies, по тој повод, ...

ESPOO – Финскиот технолошки гигант Нокиа потпиша нов договор за лиценцирање на своите патенти за 5G на Samsung. Станува збор за најмалку 4.500 патенти кои се сметаат за „суштински“ за развој на стандардите на новата генерација, објави денеска АНСА. Според италијанската агенција, претходниот договор, кој истече во декември, веќе и овозможи на корејската компанија пристап до некои од технологиите на Нокиа, интегрирајќи и 5G решенија во ...