Новото истражување ја поврзува ултра-обработената храна со хроничната несоница, нагласувајќи ја клучната улога што исхраната ја игра во квалитетот на сонот. Една нова студија сугерира дека ултра-обработената храна, за која веќе е познато дека придонесува за здравствени проблеми како срцеви заболувања и дијабетес, може да биде поврзана и со хронична несоница. Ултра-обработената храна вклучува храна која е интензивно модифицирана за да се подобри ...

Една нова студија сугерира дека премногу обработената храна, за која веќе е познато дека придонесува за здравствени проблеми како срцеви заболувања и дијабетес, може да биде поврзана и со хронична несоница. Во таа храна е вклучена храна која е интензивно модифицирана за да се подобри вкусот, да се продолжи рокот на траење или да се олесни масовното производство, за разлика од минимално преработената храна како што се овошјето и зеленчукот. ...