Правењето зимница е традиција која во помала или поголема мера, останува да се негува од повеќето семејства на ова подрачје. Кога ќе згазнеме во септември, веќе почнуваат подготовките за зимницата, меѓу кои најзастапени се: ајварот, лутеницата, разни кисели салати со зеленчук, туршијата, мармаладот од сливи… Иако, низ годините навиките на домаќинствата се менуваат, а и цените на зеленчукот и овошјето поприлично одат нагоре, сепак секој според ...
Крајот на летото асоцира на подготвување на зимница, односно конзервирана храна која се консумира во текот на зимата. Луѓето најчесто подготвуваат ајвар како главен симбол на зимницата и култен балкански намаз, потоа туришија, кисели краставички, лутеница, овошни сокови, мармалад, џем, слатко и слично. Препорачано „Слободен печат“ ги праша граѓаните дали оваа година ќе подготвуваат зимница, што најчесто подготвуваат, дали купуваат готова ...

