Иако е тешко да се одолее на топлите, крцкави помфрити свежо извадени од фритезата, претерувањето со ова омилено јадење може да има сериозни последици. Поточно, луѓето што јадат помфрит три пати неделно имаат до 20% поголем ризик од развој на дијабетес тип 2, додека овој ризик се зголемува дополнително кај оние што консумираат пржен компир пет пати неделно. Сепак, ризикот не се однесува на други начини на подготовка на компири. Варените, ...

Иако е тешко да се одолее на топлите, крцкави помфрити свежо од фритезата, претерувањето со ова омилено јадење може да има сериозни последици. Имено, луѓето кои јадат помфрит три пати неделно имаат до 20 проценти поголем ризик од развој на дијабетес тип 2, додека овој ризик се зголемува уште повеќе за оние кои консумираат пржени компири пет пати неделно. Сепак, ризикот не важи за други начини на подготовка на компири. Варените, печените или пире ...