Спанаќот (Spinacia) е род на растенија растенија од семејството на ротквица „Amaranthaceae“. Како лист зеленчук се одгледува „Spinacia oleracea“. Листовите се богати со протеини, железо и калциумови соли и витамин A, B1, B2, C (аскорбинска киселина) и PP. Спанаќот е едногодишен лисест зеленчук. Тој е познат како „крал на зеленчукот со хлорофил” од причина што изобилува со минерали и витамини, а листовите содржат големо количество на хлорофил. ...
Ако секое утро јадете киви, според некои истражувања, можете да спречите формирање на згрутчување на крвта и да го намалите нивото на триглицериди во крвта за дури 15 проценти. Киви се смета за суперовошје – преполно е со антиоксиданси, витамин Ц, калиум, фолна киселина, полифеноли (фенолни киселини) и влакна, и е добар извор на витамин Е. за варење на протеинот казеин/натриум казеинат (млечен протеин) и говедски мускулен протеин, а неговата ...