Шипката денес е ценета низ целиот свет поради нејзиното богатство со витамини и минерали, а се користи во голем број прехранбени производи, од џемови, мармалади и чаеви, до сокови, вина, ликери, па дури и јогурт. Ова растение може да биде и многу профитабилно. На пример, на површина од 10 ари, приносот може да биде до 600 килограми, а за таа сума можете да добиете неколку илјади евра! Шипката е исклучително богата со витамин Ц, која останува ...

Шипката денес е ценета низ целиот свет поради нејзиното богатство со витамини и минерали, а се користи во голем број прехранбени производи, од џемови, мармалади и чаеви, до сокови, вина, ликери, па дури и јогурт. Ова растение може да биде и многу профитабилно. На пример, на површина од 10 ари, приносот може да биде до 600 килограми, а за таа сума можете да добиете неколку илјади евра! Шипката е исклучително богата со витамин Ц, која останува ...