Според тимот кој го спровел истражувањето, клучот е прецизното контролирање на температурата и времетраењето на варењето. Методот вклучува употреба на вода загреана на точно 70 степени Целзиусови, во која јајцата се потопуваат за точно 12 минути. Со оваа техника, белката станува совршено цврста и мазна, додека жолчката останува кремаста, но не течна. „Ова е револуција за сите љубители на јајца,“ изјави д-р Ема Картер, водечкиот истражувач. ...
Ако мислите дека сте ја усовршиле техниката на варење јајца, можеби сè уште не сте го подготвиле „совршеното“ варено јајце. Варењето јајца е предизвик затоа што белката и жолчката имаат различен состав и бараат различни температури за да се постигне идеална текстура и вкус. Но, научниците сега тврдат дека го откриле совршениот метод – техника наречена периодично готвење. Овој метод вклучува наизменично потопување на јајцата во топла и млака ...