„Сименс“ планира до крајот на деценијата да ја произведе најголемата турбина на ветер во светот, во обид да ја задржи лидерската позиција во еден од најбрзо растечките енергетски сектори. Германската фирма има за цел да инсталира офшор генератор на ветер способен да произведува околу 21 мегават енергија, надминувајќи ги најголемите слични механизми понудени од кинеските конкуренти, пишува Блумберг. Планираната единица би била околу 40% помоќна ...

„Сименс“ планира до крајот на деценијата да ја произведе најголемата турбина на ветер во светот, во обид да ја задржи лидерската позиција во еден од најбрзо растечките енергетски сектори. Германската фирма има за цел да инсталира офшор генератор на ветер способен да произведува околу 21 мегават енергија, надминувајќи ги најголемите слични механизми понудени од кинеските конкуренти, пишува Блумберг. Планираната единица би била околу 40% помоќна ...