Хрватска произведува само половина од годишните потреби за зеленчук, а остатокот се увезува, се вели во анализата на Хрватската задруга на работодавачи. Во 2022 година се произведени околу 160.000 тони зеленчук, а две години претходно околу 250.000, што е пад од цели 40 отсто. Од ХУП наведуваат дека површините за одгледување зеленчук се значително помали. На пример, во 2016 година зеленчукот се одгледувал на околу 11.000 хектари, а во 2021 ...

Хрватска произведува само половина од годишните потреби за зеленчук, а остатокот мора да се увезува. Ова го покажува анализата на Хрватското здружение на работодавачи, изработена од нивниот главен економист Хрвоје Стојиќ. Во текот на 2022 година, како што е наведено во таа публикација на ХУП, која се занимава со трендовите во производството на зеленчук во Хрватска, забележан е голем пад на производството на зеленчук. Таа година во Хрватска беа ...